Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Παρέλυσε η Λισαβώνα από τις απεργίες

Το μετρό παραμένει κλειστό, καταστήματα κι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, η CGTP (σ.σ: η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Πορτογαλίας) διοργανώνει σήμερα μια ημέρα διαμαρτυρίας εναντίον της λιτότητας που εφαρμόζεται, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης από τον Μάιο του 2011.

«Προβλέπουμε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που έχουν δείξει την ετοιμότητά τους για ένα πιο γενικό αγώνα», δήλωσε το πρωί ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP.

Η CGTP, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και το άλλο μεγάλο πορτογαλικό συνδικάτο, το UGT, το οποίο θεωρείται ότι πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό κόμμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν γενική απεργία μέσα στον Ιούνιο. Το μετρό στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας σταμάτησε να λειτουργεί από χθες βράδυ, γεγονός που προκάλεσε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λισαβόνα, καθώς πολλοί χρήστες του, μάλλον από συνήθεια, επέλεξαν να μετακινηθούν με τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους. Απεργούσαν επίσης και άλλες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές του τομέα των μεταφορών ενώ συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επρόκειτο να γίνουν σε χώρους εργασίας και σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Η CGTP επέλεξε την 30ή Μαΐου (σ.σ: που είναι η εορτή της Αγίας Δωρεάς για τους καθολικούς) για να πραγματοποιήσει την κινητοποίηση αυτή, καθώς για πρώτη φορά φέτος αυτή η ημέρα δεν είναι αργία, διότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τέσσερις αργίες στο πλαίσιο των προσπαθειών της για δημοσιονομική εξυγίανση. «Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν εναντίον της κλοπής των αργιών και θα αντιταχθούν στην εργασία που δεν αμείβεται», δήλωσε ο Κάρλους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Πορτογαλία έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 78 δισεκατ. ευρώ με αντάλλαγμα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συνέβαλαν στην ύφεση της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας.


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου