Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

H κρίση πετάει εκτός εργασίας 73,4 εκατ. νέους διεθνώς

Εμφανή τα αποτελέσματα της μετανάστευσης Ελλήνων εργαζομένων
Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης διεθνώς προκαλεί περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση των νέων. Όλο και περισσότεροι μένουν εκτός εργασίας ή βρίσκουν part-time δουλειές μακριά από το γνωστικό τους αντικείμενο, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Μεγαλύτερη επίπτωση είναι «η δυσπιστία της σημερινής νέας γενιάς στα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά συστήματα», που εκφράζεται σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ισπανία, λέει ο ILO.
Ουδεμία βελτίωση αναμένεται για τους νέους σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά την αγορά εργασίας μεσοπρόθεσμα, καθώς το ποσοστό της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των νέων 15 ως 24 ετών αναμένεται ότι θα ανέλθει στο 12,8% το 2018 έναντι 12,3% το 2013, σύμφωνα με τη μελέτη που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη.
O ILO πρόσθεσε ότι ίσως από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις είναι «η δυσπιστία της σημερινής νέας γενιάς στα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά συστήματα», που εκφράζεται σε διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις κάθε συγκεκριμένης χώρας στο επίπεδο της ειδίκευσης και των δεξιοτήτων (βάσει των μέσων όρων), η ILO διαπιστώνει ότι η «υπερεκπαίδευση» για τη νεολαία αυξήθηκε σταθερά σε πέντε χώρες και μειώθηκε μόνο στην Ελλάδα .Οι τάσεις «υποεκπαίδευσης» είναι λιγότερο σαφής, καθώς η «υποεκπαίδευση» αυξάνεται καθαρά σε τέσσερις χώρες και μειώθηκε σε επτά, λέει η έκθεση.
«Αρκετοί παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στη ξεχωριστή πορεία της Ελλάδας» λέει η ILO, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στις επαγγελματικές δομές και λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης μαζί με τη μετανάστευση των εργαζομένων. Η εξέταση αυτών των παραγόντων είναι πέρα από το πεδίο της παρούσας έκθεσης».
Το 2013 σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται ότι υπήρχαν 73,4 εκατ. άνεργοι νέοι, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 3,5 εκατ. από το 2007 και κατά 0,8 εκατ. από το 2011, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία τιτλοφορείται «Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων».
«Το 2018, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να ανέρχεται στο 12,8% (από 12,6% το 2013), με αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων», προβλέπουν οι ειδικοί του ILO.
Οι οικονομολόγοι του ILO εκτιμούν ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγραφεί ορισμένη «βελτίωση», που όμως θα εκμηδενιστεί από την επιδείνωση της κατάστασης σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ασία.
«Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι η δυσπιστία των σημερινών νέων γενεών έναντι των πολιτικών και κοινωνικοοικονομικών συστημάτων», εκτίμησε ο ILO.
«Ένα μέρος της δυσπιστίας αυτής εκφράζεται μέσω των πολιτικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όπως τα κινήματα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», όπου οι νέοι άνεργοι αντιστοιχούν σε πάνω από 50% του ενεργού εργατικού δυναμικού των νέων, σημείωσε ο διεθνής αυτός οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη.
Γενικά ο ILO εμφανίζεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την σημερινή κατάσταση σε τρεις περιφέρειες —τις ανεπτυγμένες οικονομίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική— όπου η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί εκθετικά από το 2008.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στην ΕΕ, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 24,9% από το 2008 ως το 2012, με το ποσοστό των άνεργων νέων να φθάνει το 18,1% το 2012. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, δεν θα πέσει κάτω από το επίπεδο του 16% πριν από το 2018.
Βραχυπρόθεσμα το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς εκατομμύρια νέοι που είναι φοιτητές σήμερα θα εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Κι ενώ η κατάσταση αυτή βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ο ILO υπενθυμίζει ότι είναι «οι αναπτυσσόμενες περιοχές που αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την απασχόληση των νέων», και σε αυτές καταγράφονται «σημαντικές αποκλίσεις».
Το ποσοστό της ανεργίας των νέων επίσης αναμένεται να φτάσει το 30% στην Μέση Ανατολή το 2018 (από 28,3% το 2012) και το 23,9% στην Βόρεια Αφρική (έναντι ενός 23,7% το 2012).
Στην Ασία η κατάσταση μοιάζει γενικά πιο ευνοϊκή σήμερα, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί. Το 2018, ο ILO αναμένει το ποσοστό ανεργίας των νέων να φτάνει το 10,5% στην Ανατολική Ασία (από 9,5% το 2012), το 14,3% στη Νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό (από 13,1% το 2012) και το 9,8% στη Νότια Ασία (από 9,3% το 2012).
Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το ποσοστό επίσης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, από 12,9% το 2012 στο 13,6% το 2018. Αναμένεται να παραμείνει σταθερή, στο 11,7%, στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Απο το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου