Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Διαδηλώσεις κατά της Monsanto σε όλο τον κόσμο


 
Ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν διαδηλώσεις ενάντια στον κολοσσό της βιοτεχνολογίας Monsanto των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, αλλά και σε ακόμα 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν τη στάση των κυβερνήσεων απέναντι στη Monsanto και τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αλλά και στην προσπάθεια της εταιρείας να ελέγξει τους σπόρους. Οι διαδηλωτές, που οργανώθηκαν μέσα από το διαδίκτυο και θα κατέβουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Σικάγου, του Μόντρεαλ, του Βερολίνου, του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Μόσχας, της Μελβούρνης κ.α., ζητούν την απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τις επιπτώσεις που αυτοί έχουν στην υγεία. Οι άνθρωποι πρέπει να δράσουν για να πάρουν πάλι πίσω τον έλεγχο των τροφίμων», δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης κατά της Monsanto. Όπως αναφέρεται στο RT, τον Μάρτιο το Κογκρέσο ψήφισε ένα σχετικό νόμο γνωστό ως «Monsanto Protection Act», που δίνει τη δυνατότητα στην Monstanto, αλλά και άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας τροφίμων να συνεχίσουν την παραγωγή και την πώληση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων ακόμη και αν έχουν κινηθεί νομικά εναντίον τους.


«Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ επιβλέπει και εγκρίνει ή απορρίπτει τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, ενώ τα ομοσπονδιακά δικαστήρια διατηρούν την εξουσία να σταματήσουν τις δοκιμές ή την πώληση των εν λόγω προϊόντων αν κρίνουν πως τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Ωστόσο με το νέο νόμο τα δικαστήρια δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να παρέμβουν και να προστατεύσουν τον καταναλωτή», αναφέρει ένας δημοσιογράφος του Investor Place.

«Στόχος τους είναι να ελέγξουν την αγορά φυτοφαρμάκων και σπόρων», τονίζει ένας εκ των διοργανωτών της διαμαρτυρίας. Σημειώνεται πως ο «Monsanto Protection Act» συντάχθηκε από έναν γερουσιαστή που φέρεται να έχει λάβει χιλιάδες δολάρια από την εταιρεία κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Ωστόσο αυτό δεν εκπλήσσει πολλούς στις ΗΠΑ καθώς η Monsanto ακολουθεί συχνά την τακτική «περιστρεφόμενες πόρτες». Ενδεικτικό, όπως αναφέρεται στο RT, είναι πως πρώην δικηγόρος της εταιρείας βρέθηκε να προεδρεύει στο Ανώτατο Δικαστήριο σε υπόθεση που αφορά στη Monsanto.

Ωστόσο όπως σημειώνει το παρατηρητήριο «Food & Water», η σχέση της Monstanto με την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ υπερβαίνει το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε έκθεσή του αναφέρει πως απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks δείχνουν ότι «το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πιέζει τις ξένες κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πολιτικές υπέρ της βιοτεχνολογίας και βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων για τη βελτίωση της εικόνας των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση η «εκστρατεία υπέρ της Monsanto» βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Προώθηση των συμφερόντων των εταιρειών της βιοτεχνολογίας, Πιέσεις προς τις ξένες κυβερνήσεις να αποδυναμώσουν και να περιορίσουν τους κανόνες για τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, Προστασία των εξαγωγών των αμερικανικών προϊόντων βιοτεχνολογίας, Πιέσεις προς τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Απο το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου