Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα


Αθήνα

Στην Αθήνα οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 10.30 το πρωί σχεδόν παράλληλα στο Πεδίον του Άρεως και την Ομόνοια και οι πορείες θα συγκλίνουν προς το Σύνταγμα. 

 Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, με την 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία σε δημόσιο (και ευρύτερο δημόσιο) και ιδιωτικό τομέα που έχουν από κοινού εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση έγινε στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ από τις 10.30, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Θεσσαλονικείς διαδήλωσαν σήμερα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατά των νέων μέτρων λιτότητας.

Στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατέληξε η πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ του ΠΑΜΕ, αφού παρέμεινε αρκετή ώρα στην οδό Τσιμισκή, διαλύθηκε ήσυχα.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις είπαν «όχι» στα σκληρά μέτρα κυβέρνησης και της τρόικας και χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητη την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ αντιστέκονται απέναντι στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού.
Οι διαδηλωτές από το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκσφενδόνισαν σακούλες με σκουπίδια έξω από το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.


Ηράκλειο Κρήτης

Με προσυγκεντρώσεις σε περιφερειακά σημεία του Ηρακλείου από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους ξεκίνησαν οι σημερινές κινητοποιήσεις στην πόλη, που κορυφώνονται με πορεία από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ και μηχανοκίνητες πορείες στους κεντρικούς δρόμους, οι οποίες θα καταλήξουν στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στην παραλιακή λεωφόρο.
Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές ανέμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, εκατοντάδες άτομα συμμετέχουν στις πορείες που ξεκίνησαν από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την πλατεία Ελευθερίας, ενώ, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να αποκλειστεί η πρόσβαση για τα οχήματα στο κέντρο του Ηρακλείου.



Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στα Χανιά

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις: από το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, και από το ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην πλατεία 1866.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, ενώ ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Πετράκης, κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και στο συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα των Χανίων θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ στη συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς θα παραστούν με τα οχήματα και μηχανήματά τους ιδιοκτήτες φορτηγών και εργολήπτες δημοσίων έργων.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και επιστημονικοί φορείς της πόλης, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο.


Πάτρα

Ολοκληρώθηκαν οι δύο μαζικότατες πορείες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι αποφάσισαν ν’ ακολουθήσουν δική τους διαδρομή και όχι εκείνη του Εργατικού Κέντρου, κι έτσι πέρασαν μπροστά από το δημαρχείο στην οδό Μαιζώνος, όπου και θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.



Πύργος

Στην κεντρική πλατεία Πύργου συγκεντρώνονται οι απεργοί της Ηλείας έπειτα από καλέσματα των Εργατικών Κέντρων Πύργου και Αμαλιάδας, των εμπορικών συλλόγων του νομού, που είναι οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου, Αμαλιάδας, Κατακόλου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Κρεστένων, Βάρδας, Λεχαινών, Ανδραβίδας, Γαστούνης, Βαρθολομιού, Κυλλήνης, της ΟΕΣΗ, της ΟΕΒΕ, του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος του Νομού Ηλείας «Διόνυσος», του Συλλόγου Κομμωτών, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, ο Σύλλογος Κρεοπωλών, ο Σύλλογος Αρτοποιών.Στη συγκέντρωση αναμένεται, έπειτα από πορεία, να φθάσουν απεργοί της ΕΛΜΕ Ηλείας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της ΔΟΥ Πύργου, που πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στο Διοικητήριο.

Λάρισα

Σε μαζική απεργία αλλά με ξεχωριστές συγκεντρώσεις προχωρούν οι Λαρισαίοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του ΕΚΛ- ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) έγινε στις 10.00 στην κεντρική πλατεία, ενώ της ΑΔΕΔΥ στις 10.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Βόλος

Απεργιακό μπλακ άουτ το πρωί της Πέμπτης και στον Βόλο, με τους Βολιώτες να εκφράζουν την εναντίωσή τους στα επικείμενα μέτρα μέσα από τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, που μετεξελίχθηκαν σε δυναμικές και μαζικές πορείες, οι οποίες κινήθηκαν ειρηνικά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πανό και αντιμνημονιακά αλλά και αντιφασιστικά μηνύματα και συνθήματα.

 Αγρίνιο

Στην πλατεία Ειρήνης, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, Δημοσιοϋπαλληλικών Σωματείων και Επαγγελματοβιοτεχνών, συμμετείχαν και υπάλληλοι των ΟΤΑ, δάσκαλοι, κομμωτές, εργαζόμενοι στον τομέα μαρμάρου, στο ΕΚΑΒ, νοσοκομειακοί υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, καθηγητές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.
 Στην πλατεία Ειρήνης βρέθηκαν και προσκείμενοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι αλλά και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ομιλητές ήταν η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαρία Σωτηροπούλου και ο πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Γ. Καραμητσόπουλος.

Κοινή συνισταμένη τους ήταν η καταδίκη των πολιτικών της «εγχώριας τρόικας», όπως χαρακτηρίστηκε, και της προσπάθειας για «βουλγαροποίηση μισθών».

Ακόμη έγιναν αναφορές στους 5μηνίτες και πως αυτού του είδους η μη μόνιμη εργασία προωθείται σαν φιλολαϊκό μέτρο για να αποτελέσει την πλειοψηφία στο Δημόσιο.

Ο κ. Καραμητσόπουλος αναφέρθηκε και στις συνθήκες στα σχολεία με τους ελάχιστους νέους δασκάλους και την υπερσυγκέντρωση των μαθητών λόγω μη τήρησης του 1/5 αλλά της εφαρμογής ενός 1/17 σε προσλήψεις/απολύσεις.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ένας διαδηλωτής του ΠΑΜΕ, ο οποίος πάσχει από επιληψία, έπαθε κρίση. Κοντά του βρίσκονταν άνδρες της τροχαίας, οι οποίοι έσπευσαν να το βοηθήσουν, δίνοντας αίσιο τέλος στην περιπέτεια του άνδρα.

Τρίκαλα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται και ο Νομός Τρικάλων. Τα καταστήματα της πόλης αλλά και της Καλαμπάκας θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι έμποροι κατεβαίνουν μαζικά στην Αθήνα για διαδήλωση. Απέχουν από τα καθήκοντά τους δικηγόροι και δικαστές, ενώ απεργούν οι γιατροί. Κλειστά θα παραμείνουν ακόμη και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς απεργούν οι πράκτορες. Δάσκαλοι και καθηγητές συμμετέχουν στην απεργία, ενώ διαμαρτύρονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Τρικάλων για τα νέα «λουκέτα» που έρχονται στα σχολεία του νομού. Δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι καθώς και οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους.

Σε επίπεδο Νομού Τρικάλων πραγματοποιούνται οι δύο καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πρώτη στις 10.00 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων με πορεία στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους και επίδοση ψηφίσματος στον αντιπεριφερειάρχη και η δεύτερη την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία Τρικάλων από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Προηγήθηκε προσυγκέντρωση (09.30 π.μ.) της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» έξω από τα δικαστήρια.

Στις 12.00 το μεσημέρι, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Τρικάλων (ΕΛΜΕΤ) θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (πλατεία Ο.Τ.Ε.), μετά την εντολή του υπουργείου προς τους διευθυντές Εκπαίδευσης για νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων στον νομό.

Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι Τρικαλινοί έμποροι, κλείνοντας τα καταστήματά τους και μεταβαίνοντας παράλληλα στην Αθήνα για το πανεμπορικό συλλαλητήριο.

Βέροια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδηλώσεις και στη Βέροια, στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξαν για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Πορεία με αφετηρία την πλατεία Ορολογίου πραγματοποιούν μέλη του ΠΑΜΕ. Πανό έξω από την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας κρέμασαν οι υπάλληλοι της πρώην νομαρχίας.

Έξω από το Δημαρχείο Βέροιας συγκεντρώθηκαν δάσκαλοί και οι καθηγητές.

«Σηκωθείτε από τις καφετέριες» φώναξαν οι διαδηλωτές.
 

Οι διαδηλωτές από το μπλοκ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκσφενδόνισαν σακούλες με σκουπίδια έξω από το κτήριο του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Με καρότσι του σούπερ μάρκετ που έχουν γεμίσει πάγο μεταφέρουν νερά, αναψυκτικά και μπίρες, προκειμένου να δροσίσουν τους διαδηλωτές. Μάλιστα, οι «καντινιέρηδες» ακολουθούν κατά πόδας την πορεία.

Σέρρες

Βροντερό μήνυμα κατά των νέων εργασιακών μέτρων έστειλαν σήμερα στην κυβέρνηση της χώρας οι Σερραίοι, καθώς περισσότεροι από 3.000 απεργοί ανταποκρίθηκαν στην προγραμματισμένη πορεία των σωματείων τους, πλημμυρίζοντας το κέντρο της πόλης.

Στην ειρηνική, δίωρη, πορεία που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 13.00 το μεσημέρι συμμετείχαν ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών, η Ομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ, γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί φορείς, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, συμβασιούχοι πυροσβέστες, οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, περιπτερούχοι, εκπρόσωποι και μέλη της Ένωσης Εστιατορίων Σερρών και μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην πορεία δεν σημειώθηκαν προβλήματα, ενώ έντονη ήταν η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Η πορεία κατέληξε στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου δόθηκε στον αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Μωυσιάδη, ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων.

Αλεξανδρούπολη

Σε κινητοποιήσεις προχώρησε και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου, συμμετέχοντας σε αυτή της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.., η οποία κάλεσε όλα τα μέλη της, σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, συνδέσμους να πάρουν μέρος στη σημερινή πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις.

Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας ότι «υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος και των δικτύων κοινωνικής προστασίας, ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση και διογκώνει την ανεργία, με αποτέλεσμα η χώρα να οπισθοδρομεί επικίνδυνα.

Ρόδος

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Ρόδο η πορεία του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι και η πορεία του Εργατικού Κέντρου. Οι δύο πορείες συγκλίνουν προς την πλατεία Δημαρχείου.
 




1 σχόλιο:

  1. Νεκρός είναι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 67χρονος που συμμετείχε στην πορεία στην Αθήνα και κάποια στιγμή αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε την ώρα που η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή