Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Τα περίτεχνα σπίτια - πλοία των Ινδονήσιων!

Τα σπίτια «tongkonan» είναι οι παραδοσιακές κατοικίες της φυλής των ιθαγενών Torajan, που ζουν στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το σχήμα βάρκας που έχουν, εμπνευσμένο από τα πλοία των Βίκινγκ.

Η κατασκευή του tongkonan είναι μια κοπιαστική εργασία, καθώς απαιτείται το χτίσιμο του σπιτιού πάνω σε πασσάλους, εξ ολοκλήρου από ξύλο, ενώ η «μυτερή» στέγη διαμορφώνεται επάνω σε ένα καμπύλο τόξο που σκεπάζεται από μπαμπού και χρειάζεται συνήθως τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας.



Το εσωτερικό των σπιτιών είναι λιτό, με το ξύλο να κυριαρχεί παντού, ενώ η εξωτερική διακόσμηση του σπιτιού γίνεται με διάφορα χρώματα και σχέδια (κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο), ανάλογα με τη θέση που έχει κάθε οικογένεια στην τοπική κοινωνία.

Στην αρχική κοινωνία των Torajan, μόνο οι ευγενείς είχαν το δικαίωμα να χτίσουν ένα tongkonan, ενώ ο λαός μπορούσε να έχει ένα παρόμοιο σπίτι αλλά μικρότερο σε μέγεθος, λιγότερο περίτεχνο και περιορισμένο στη διακόσμηση.



Η εθνογραφική έρευνα ανθρωπολόγων απέδειξε ότι το παράξενο αυτό αρχιτεκτονικό σχέδιο έχει τις ρίζες του στους πρώτους Torajan που μετανάστευσαν στο Sulawesi με βάρκες από την ηπειρωτική νοτιοανατολική Ασία και θέλησαν στη συνέχεια να φτιάξουν τα σπίτια τους σε μορφή σκαφών, συμβολικά των παραδόσεών τους.

Στις μέρες μας, οι Ινδονήσιοι διατηρούν την παράξενη αυτή αρχιτεκτονική των σπιτιών για τουριστικούς κυρίως λόγους, με το χωριό Tana Toraja να κρατάει τα σκήπτρα στην παρουσίαση των πιο εντυπωσιακών tongkonan της χώρας.

Πηγή: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου