Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ιβάο Τακαμότο 1925 – 2007


Ιβάο Τακαμότο

Αμερικανός κομίστας, ιαπωνικής καταγωγής, που σχεδίασε χαρακτήρες του Σκούμπι Ντου (Scooby-Doo), των Φλίντστουνς (The Flintstones) και των Τζέτσονς (The Jetsons).
Ο Ιβάο Τακαμότο (Iwao Takamoto) γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1925 στο Λος Άντζελες και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε έγκλειστος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Καλιφόρνια, λόγω της ιαπωνικής καταγωγής του. Εκεί έμαθε πολλά για το κόσμο των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων από άλλους αμερικανοϊάπωνες συγκρατούμενούς του.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως μαθητευόμενος σκιτσογράφος στα στούντιο της Ντίσνεϊ και μετείχε στο επιτελείο σχεδιασμού των ταινιών κινουμένων σχεδίων ΣταχτοπούταΠίτερ ΠανΤα 101 Σκυλιά της ΔαλματίαςΗ Λαίδη και ο Αλήτης κ.ά. Το 1961 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τα στούντιο «Χάνα-Μπάρμπερα», που αργότερα εντάχθηκαν στο δυναμικό της Γουόρνερ.
Στα τέλη της δεκαετίας του '60, ο Τακαμότο σχεδίασε τον περίφημο σκύλο Σκούμπι Ντου, το δειλό αφεντικό του Σάγκι και όλη την υπόλοιπη παρέα, τη Βέλμα, τη Δάφνη και τον Φρεντ. Το όνομα του μεγαλόσωμου γερμανικού μολοσσού το εμπνεύστηκε από ένα αυτοσχεδιασμό του Φρανκ Σινάτρα στο τέλος του τραγουδιού Strangers in the night.
Ο Τακαμότο είχε αδυναμία στα σκυλιά και για το λόγο αυτό σχεδίασε τον αστείο σκύλο Μότλι, που εμφανίζεται σε πολλές παραγωγές κινουμένων σχεδίων, αλλά και τον Άστρο, τον οικογενειακό σκύλο της φουτουριστικής οικογένειας των Τζέτσονς. Επίσης, ήταν ο δημιουργός του Μεγάλου Γκαζού, του συμπαθέστατου πράσινου εξωγήινου, που εμφανίζεται στη σειρά κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστές την παλαιολιθική οικογένεια των Φλίντστοουνς.
Μέχρι το θάνατό του στις 8 Ιανουαρίου του 2007, ο Ιβάο Τακαμότο ήταν αντιπρόεδρος των στούντιο παραγωγής κινουμένων σχεδίων της Γουόρνερ.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου