Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Με κυβερνοπραξικόπημα θα έριχναν οι ΗΠΑ τον Κάστρο

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press, δημιούργησαν ένα δίκτυο για συνομιλίες στην Κούβα, ώστε να προκαλέσουν αναταραχές στην χώρα. Ήδη πάνω από 40.000 Κουβανοί χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία, χωρίς να ξέρουν ότι πρόκειται για αμερικανικό κατασκεύασμα. 
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο, το πρόγραμμα διαχειριζόταν οΤζο ΜακΣπέντον, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος προσέλαβε μια ομάδα χάκερ από όλο τον κόσμο για να χτίσουν το δίκτυο που θα έσπερνε την αναταραχή στην Κούβα. 
Η Αβάνα έχει έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους στην χρήση του διαδικτύου, και ένας τρόπος να τους αποφύγει κανείς είναι να πλοηγείται μέσω του κινητού τηλεφώνου. Αφότου ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ, ο νέος Πρόεδρος ενθάρρυνε την χρήση της τεχνολογίας. Ο Ραούλ Κάστρο επέτρεψε στους Κουβανούς να τηλεφωνούν ο ένας στον άλλο και να στέλνουν SMS, παρά το υψηλό κόστος δεδομένου ότι οι μισθοί είναι 20$ το μήνα. 
Το δίκτυο λεγότανZunZuneo, και ήταν μια παραλλαγή του twitter. Το όνομα είναι η κουβανική λέξη για το τιτίβισμα του κολίμπρι. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική υπηρεσία για την διεθνή ανάπτυξη (USAID), η οποία είναι γνωστή για την χορήγηση δισεκατομμυρίων δολαρίων ως ανθρωπιστική βοήθεια. 
Το αρχικό σχέδιο ήταν να προσελκυθούν χρήστες που θα μπορούσαν να μοιράζονται ειδήσεις, όπως αθλητικά νέα, μουσική και δελτία καιρού. Όμως, μόλις συγκεντρώθηκαν αρκετοί χρήστες οι διαχειριστές επέτρεψαν τον διαμοιρασμό πολιτικών θεμάτων που στόχευαν την κουβανική κυβέρνηση, με σκοπό να δημιουργήσουν την«Κουβανική Άνοιξη».
Ο μεγάλος αριθμός των χρηστών είχε κριθεί απαραίτητος για να είναι πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να κλείσει το δίκτυο, ενώ η Cubacell, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας της χώρας θα είχε ήδη δει τρομερή αύξηση στα κέρδη της. 
Η USAID έχει παρατηρήσει ότι η χρήση SMS αποδείχθηκε καταλυτική για την πυροδότηση πολιτικών αναταράξεων στην Μολδαβία και τις Φιλιππίνες. Όμως έπρεπε οι 40.000 χρήστες να μην γνωρίζουν την εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης. 
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναφορά στην εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την μακροπρόθεσμη επιτυχία της υπηρεσίας και της αποστολής», αναφέρεται σε ένα σημείωμα της Mobile Accord, μιας εκ των εργολάβων, το 2010. 
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Πατρικ Λιχι,σχολίασε ότι «είναι ανησυχητικό ότι συνέβη αυτό. Αφενός, οι νέοι Κουβανοί δεν ήξεραν για την χρηματοδότηση του προγράμματος που χρησιμοποιούσαν και αφετέρου αυτό ήταν τόσο μυστικό ώστε δεν αποκαλύφθηκε ούτε στην αρμόδια Επιτροπή»
Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2012, είχε διεξαχθεί φανερά, είχε την σφραγίδα των νομοθετών και του Κογκρέσου και παρακολουθούνταν στενά από την κυβέρνηση.«Είμασταν απλά διακριτικοί γιατί το περιβάλλον - η Κούβα - δεν είναι φιλικό», είπε ο εκπρόσωπος. 
Το πρόγραμμα πάντως αφήνει ερωτηματικά όσον αφορά την νομιμότητά του. Για να ξεκινήσει ένα τέτοιο σχέδιο από ομοσπονδιακή υπήρεσία χρειάζεται την σχετική απόφαση του Προέδρου. Όμως η USAID δεν πρόκειται να αποκαλύψει από ποιόν πήρε την έγκριση ή εάν ο Λευκός Οίκος γνώριζε. Ο ΜακΣπέντον, που είναι ο υψηλότερα ιστάμενος από τους κατονομαζόμενους στο έγγραφο, δεν είναι παρά ένας μάνατζερ μεσαίου βεληνεκούς. Το AP τον κάλεσε να σχολιάσει αλλά αρνήθηκε. 
Διαβάστε επίσης: 
Για να καλυφθούν τα ίχνη χρησιμοποιήθηκε ένας λαβύρινθος από εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς στα νησιά Κέυμαν, ώστε ποτέ κανείς να μην μπορεί να βρει την σύνδεση με τις ΗΠΑ. 
Το πρόγραμμα αρχικά στόχευε σε 400.000 χρήστες, αλλά αρκέστηκε με τους 40.000 που αποτελούν το 1% του πληθυσμού της Κούβας. Το ενδιαφέρον ήταν μειούμενο μέρα με την μέρα, μέχρι που το δίκτυο έπαψε να λειτουργεί. Η USAID είπε πως δεν είχε άλλη χρηματοδότηση, ενώ η κουβανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου