Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Εκρυβε την αλήθεια η CIA για τα βασανιστήρια


Για παραπλάνηση και απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την ωμότητα των μεθόδων της, που παραπέμπουν στην εφαρμογή βασανιστηρίων, κατηγορείται η CIA σε έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας.
Τα βασανιστήρια των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο συνεχίζονταν και μετά την απόσπαση ομολογιών, καταγγέλλει η έκθεση της ΓερουσίαςΤα βασανιστήρια των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο συνεχίζονταν και μετά την απόσπαση ομολογιών, καταγγέλλει η έκθεση της ΓερουσίαςΗ έκθεση διέρρευσε στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», αποτελείται από 6.300 σελίδες, από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι τοποθεσίες των μυστικών φυλακών της CIA και τα ονόματα των πρακτόρων που συμμετείχαν στα βασανιστήρια.
Συντάχθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας και με βάση το πόρισμά της, η CIA υπερέβαλλε ως προς τη σημασία ορισμένων σχεδίων συνωμοσίας και ορισμένων κρατουμένων που βρίσκονταν σε μυστικές φυλακές. Απέκρυψε, δε, το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες είχαν αποσπασθεί από κρατουμένους πριν εκείνοι υποβληθούν στις βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης των Αμερικανών πρακτόρων.
«Η CIA περιέγραψε επανειλημμένα το πρόγραμμά της, τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στο Κογκρέσο, ότι είναι μοναδικό, αλλιώς δεν θα ήταν δυνατόν να αποκαλύψουμε τις τρομοκρατικές συνωμοσίες και να σώσουμε χιλιάδες ζωές», δήλωσε, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ένας Αμερικανος αξιωματούχος. «Ηταν πράγματι αλήθεια; Η απάντηση είναι όχι».
Η Αλ Κάιντα
Μία από τις πιο σημαντικές αποκαλύψεις είναι ότι πληροφορίες για την Αλ Κάιντα, «ανάμεσά τους και οι πληροφορίες που οδήγησαν στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011», δεν αποκτήθηκαν χάρη στις μεθόδους της CIA.
Η έκθεση συντάχθηκε με βάση «τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA» ανάμεσα στο 2002 και το 2009. Την εποχή εκείνη, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών ήταν η αιχμή του δόρατος «στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χρησιμοποιούσε μεθόδους -ανάμεσά τους και ο εικονικός πνιγμός- τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τέλος στη χρήση των μεθόδων αυτών στο τέλος του 2009.
Η έκθεση της Γερουσίας δεν συνιστά διοικητικές κυρώσεις ή ποινές σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά το έγγραφο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναθερμάνει τη δημόσια συζήτηση για μια περίοδο που πολλοί θεωρούν ως την πιο αμφιλεγόμενη στην ιστορία της CIA.
Η δημοσίευση της έκθεσης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναζωπυρώσει επίσης και μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της CIA και του FBI, καθώς αξιωματούχοι του FBI είχαν εκφράσει ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για τις μεθόδους που ακολουθούσε η CIA. Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, Νταϊάν Φάινσταϊν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη της θα ψηφίσουν την Πέμπτη για να ζητήσουν επισήμως τον αποχαρακτηρισμό 400 από τις 6.300 σελίδες της έκθεσης.
Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου