«Ακόμα και κατάσταση ή απειλή πολέμου δεν δικαιολογεί τη διάπραξη του εγκλήματος»
Τη θέσπιση της αξιόποινης πράξης της «αναγκαστικής εξαφάνισης» σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο θα επισύρει ακόμη και ισόβια κάθειρξη, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 29 Απριλίου.
Η τροποποίηση του υπάρχοντος Ποινικού Κώδικα στόχο έχει την εναρμόνιση με τη διεθνή σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την τιμωρία του επίμαχου αδικήματος, το οποίο θεσπίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μάλιστα, η πράξη της «αναγκαστικής εξαφάνισης προσώπου από κρατικά όργανα ή ομάδες» μπαίνει στον κατάλογο των βασικών αδικημάτων για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης.
Οπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο, «καμία συνθήκη ακόμα και κατάσταση ή απειλή πολέμου δεν δικαιολογεί τη διάπραξη του εγκλήματος», ακολουθώντας τη Διεθνή Σύμβαση, κατά την οποία «κανείς δεν υπόκειται σε αναγκαστική εξαφάνιση και καμία απολύτως εξαιρετική περίσταση, είτε κατάσταση πολέμου είτε απειλή πολέμου, εσωτερική πολιτική αστάθεια ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια έκτακτη ανάγκη, δεν μπορεί να προβληθεί ως δικαιολογία για αναγκαστική εξαφάνιση».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ως αναγκαστική εξαφάνιση θεωρείται η σύλληψη, κράτηση, αρπαγή ή οποιαδήποτε άλλη μορφή στέρησης της ελευθερίας από όργανα του κράτους ή από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που ενεργούν με την άδεια, υποστήριξη ή συναίνεση του κράτους, η οποία ακολουθείται από άρνηση παραδοχής της στέρησης της ελευθερίας ή από απόκρυψη της τύχης ή του τόπου όπου βρίσκεται το εξαφανισμένο πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά διαστήματα, την ελληνική Δικαιοσύνη έχουν απασχολήσει σχετικές υποθέσεις, όπως η δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από καταγγελίες Πακιστανών υπηκόων το 2006 για παράνομες δραστηριότητες ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Η ποινική μεταχείριση που προβλέπεται για τους καταδικασθέντες φτάνει μέχρι και τα ισόβια, ενώ στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άρθρα για τους ηθικούς αυτουργούς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι όποιος διαπράττει το αδίκημα της αναγκαστικής εξαφάνισης θα τιμωρείται με ποινές κάθειρξης, ενώ σε περίπτωση που ο απαχθείς έχει χάσει τη ζωή του, επιβάλλεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Καθείρξεις δέκα ετών προβλέπονται και για τον ιεραρχικά ανώτερο, ο οποίος έδωσε την εντολή της αρπαγής, καθώς επίσης και όταν το θύμα είναι έγκυος, ανήλικος ή άτομο με αναπηρία ποσοστού από 67% και άνω. Αντίστοιχα, με ποινή κάθειρξης τιμωρείται και ο κατηγορούμενος που είχε τον έλεγχο και τη γνώση της αξιόποινης πράξης, αλλά δεν απέτρεψε την τέλεσή της. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όσοι δεν έλαβαν όλα τα αναγκαία και εύλογα μέτρα, εντός της εξουσίας τους, για την πρόληψη ή την καταστολή της τέλεσης μιας αναγκαστικής εξαφάνισης ή για την παραπομπή του ζητήματος στις αρμόδιες αρχές προς έρευνα και ποινική δίωξη.
Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει και ευνοϊκές ρυθμίσεις, καθώς κατηγορούμενοι σε τέτοιες υποθέσεις που θα εισφέρουν στοιχεία για τον εντοπισμό των θυμάτων ή των δραστών και τη διαλεύκανση της έρευνας, θα λαμβάνουν μειωμένες ποινές.
Από Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου