Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Πώς η CIA απέκρυπτε τη χρήση βασανιστηρίων στις ανακρίσεις

Για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την ωμότητα των μεθόδων ανάκρισης που παραπέμπουν σε βασανιστήρια κατηγορείται η CIA σε έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας την οποία επικαλείται η Washington Post.

Η έκθεση 6.300 σελίδων συντάχθηκε από την επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. Είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και η εφημερίδα δημοσιεύει επί της ουσίας διαρροές. Συντάχθηκε με βάση «τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA» ανάμεσα στο 2002 και το 2006.

Πρόκειται για την εποχή που ο Τζορτζ Μπους είχε κηρύξει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και η αιχμή του δόρατος CIA χρησιμοποιούσε μεθόδους τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια.

Όπως αναφέρει η Washington Post, σύμφωνα με την έκθεση η CIA υπερέβαλλε ως προς τη σημασία κάποιων σχεδίων συνωμοσίας αλλά και ορισμένων κρατουμένων στις μυστικές φυλακές της χώρας.

Επιπλέον απέκρυψε το γεγονός ότι σημαντικές πληροφορίες αποσπάστηκαν από κρατουμένους πριν χρησιμοποιηθούν εναντίον βάρβαρες τεχνικές ανάκρισης από τους αμερικανικούς πράκτορες.

Η εφημερίδα αναφέρει επιπλέον ότι οι πολυτιμότερες πληροφορίες για την Αλ Κάιντα αλλά ακόμη κι αυτές που οδήγησαν στον Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν αποκτήθηκαν χάρη στις μεθόδους της CIA.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της CIA Ντιν Μπόιντ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας το τελικό κείμενο της έκθεσης» υποστήριξε.

Η πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας Νταιάν Φάινστάιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη της θα ψηφίσουν την Πέμπτη για να ζητήσουν επισήμως τον αποχαρακτηρισμό 400 από τις 6.300 σελίδες της έκθεσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ του αποχαρακτηρισμού. «Δεσμεύομαι ότι η έκθεση θα αποχαρακτηρισθεί μόλις ολοκληρωθεί» είχε δηλώσει στις 12 Μαρτίου.

Πάντως η CIA βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με την αμερικανική Γερουσία. Κατηγορείται ότι παρεμπόδισε τις εργασίες των ομάδων της επιτροπής της Γερουσίας που εργάσθηκαν επί περισσότερο από τρία χρόνια για τη σύνταξη της έκθεσης αυτής, κυρίως απαλείφοντας αρχεία από τους servers.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου