Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Τίτλοι τέλους για τα Windows


«Αυλαία» ρίχνει και επισήμως αύριο, 8 Απριλίου, η πιο γνωστή ίσως έκδοση των Windows, τα ΧΡ.

Μετά από σχεδόν 13 χρόνια ζωής, τα ΧΡ μένουν από αύριο ξεκρέμαστα από ενημερώσεις ασφαλείας και τεχνική υποστήριξη από τη Microsoft, γεγονός που θα τα καταστήσει πλέον πολύ πιο ευάλωτα σε κακόβουλες επιθέσεις.
Στην ουσία, οι χρήστες μένουν χωρίς επίσημη υποστήριξη για να τα βγάλουν πέρα με τους χάκερ και τις άλλες απειλές του διαδικτύου. Φυσικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα άλλης εταιρείας για προστασία.
 
Το λειτουργικό σύστημα μπορεί να παραμείνει εγκατεστημένος στους υπολογιστές όσων το επιλέξουν. Όμως δεν θα μπορούν να βασίζονται πλέον στις περιοδικές ενημερώσεις (updates) που μέχρι σήμερα έκλειναν τις κατά καιρούς «τρύπες» ασφάλειας και πλέον θα πρέπει να «ποντάρουν» μόνο στις δυνατότητες του όποιου προγράμματος κατά των ιών διαθέτουν.
 
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε όλον πλανήτη τα Windows XP «τρέχουν» ακόμη σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό υπολογιστών (από το ένα πέμπτο έως το ένα τρίτο, ανάλογα με τις διαφορετικές εκτιμήσεις), καθώς πολλοί χρήστες -ιδιώτες, εταιρείες και δημόσιες υπηρεσίες- δεν είχαν βρει ως τώρα λόγο να αναβαθμιστούν στις επόμενες εκδόσεις των Windows (Vista, 7 και 8).
 
Ανησυχίες ειδικότερα έχουν διατυπωθεί για την ασφάλεια αρκετών τραπεζικών μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) που λειτουργούν ακόμη με τα Windows XP. Επίσης για αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν «προσκολληθεί» στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, συνήθως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος ή χρημάτων να επενδύουν συνεχώς σε νέες και πιο ασφαλείς τεχνολογίες (με δεδομένο, άλλωστε, ότι τα ΧΡ ήσαν επαρκέστατα από κάθε άποψη, όσο καλύπτονταν τεχνικά από τη Microsoft).
 
Με πληροφορίες ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου