Σάββατο 5 Απριλίου 2014

STOP στις κάμερες παρακολούθησης



Την απόφαση έλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέροντας όμως ότι υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις που εξαιρούνται.
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπʼ αριθμ. 13/2014 απόφασή της υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας, εστίασης, αναψυχής, κλπ, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Η Αρχή, με την απόφασή της, καθορίζει σε ποιους χώρους εργασίας απαγορεύεται η τοποθέτηση κάμερας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτή μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει.
Η Αρχή αναφέρει ότι απαγορεύεται η λειτουργία των εν λόγω μηχανών σε χώρους εστίασης και αναψυχής, στα δοκιμαστήρια, στις τουαλέτες και στους χώρους όπου εργάζονται υπάλληλοι καταστήματος και δεν είναι προσιτοί στο κοινό.
Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών με σκοπό την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αυτό δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας και είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων ή την προστασία κρίσιμων χώρων εργασίας.
Αντίθετα, υπογραμμίζει η Αρχή, μπορεί να υπάρχουν κάμερες, σε χώρους που βρίσκονται τα ταμεία επιχειρήσεων ή υπάρχουν χρηματοκιβώτια ή ηλεκτρομηχανικός εξοπλισμός υπό τον όρο όμως ότι οι κάμερες θα εστιάζουν στο αντικείμενο που προστατεύεται και όχι στους χώρους των εργαζομένων.
Εξάλλου, η Αρχή αναφέρει ότι τα βίντεο από τις κάμερες πρέπει να καταστρέφονται μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες, ενώ έμπροσθεν του χώρου όπου υπάρχουν οι κάμερες, πρέπει να έχουν αναρτηθεί πινακίδες οι οποίες να αναγράφουν ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται.
Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω απόφαση της Αρχής, η χρήση εικονοληπτικών μηχανών που έχουν τη δυνατότητα να εστιάζουν και να στρίβουν, επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο επιχειρηματίας, καταστηματάρχης, κλπ παρακολουθεί κινήσεις φυσικών προσώπων προκειμένου να επέμβει άμεσα προς αποτροπή κάποιου κινδύνου ή συμβάντος, όπως είναι σε εργοστάσια, αποθήκες, κλπ.
Εξάλλου, η Αρχή με την ίδια απόφαση διέταξε την «αποκαθήλωση» εν λόγω μηχανών που υπήρχαν σε κατάστημα πιτσαρίας και επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη της- και παράλληλα τον υποχρέωσε να καταστρέψει τις βιντεοκασέτες με προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων που διατηρούσε. Ειδικότερα, ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας είχε εγκαταστήσει τρεις κάμερες στον χώρο παρασκευής και μία στον διάδρομο και όλες οι κάμερες είχαν τη δυνατότητα λήψης ήχου, εστίασης και στρέψης, ενώ υπήρχε και χειριστήριό τους.
Στο κατάστημα δεν υπήρχαν ενημερωτικές πινακίδες για την λειτουργία των μηχανών και δεν είχε πάρει την απαιτούμενη άδεια από την Αρχή. Η Αρχή αναφέρει ότι οι κάμερες στην πιτσαρία ήταν μεν σε χώρο εργασίας χωρίς όμως να δικαιολογούνται από τη φύση και τις συνθήκες εργασίας.

Την ίδια ώρα η Ε.E. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. "καταγγέλλει την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης των εργαζομένων στα γραφεία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και στο κυλικείο του κοιμητηρίου της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Βύρωνα. Πρόκειται για μια πολιτική πρακτική που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδιώκει να επιβάλει κλίμα ελέγχου και παρακολούθησης των εργαζομένων με στόχο τον φόβο, την πειθάρχηση και την υποταγή.

Καλούμε τον Δήμαρχο Βύρωνα, που είναι και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, να ανακαλέσει την απόφασή του να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης δεσμεύοντας έτσι και την όποια νέα δημοτική αρχή με τις ενέργειές του.

Δεν είναι επαρκής καμιά δικαιολογία όταν πρόκειται για παραβίαση της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στηρίζουμε το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και απαιτούμε να κατέβουν τώρα οι κάμερες παρακολούθησης από τους χώρους εργασίας".
 
Πηγές: AMΠΕ, Σωματείο εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου