Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για την αστυνομία


Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ατιμωρησία και δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας αποτυπώνει νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο “Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία”.
Στην έκθεση αυτή, που έρχεται δεκαοχτώ μήνες μετά την έκθεση “Αστυνομική βία στην Ελλάδα: Όχι μόνο «μεμονωμένα περιστατικά»” η οργάνωση σημειώνει πως “η εικόνα εξακολουθεί να εμφανίζεται ζοφερή”.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει εξακολουθήσει να λαμβάνει πολλές ακόμα καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς των μονάδων καταστολής ταραχών πριν και κατά τη διάρκεια της αστυνόμευσης διαδηλώσεων και άλλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, περιλαμβανομένων χρήσης υπερβολικής βίας, κακής χρήσης «λιγότερο θανατηφόρων όπλων» και αυθαίρετων προσαγωγών διαδηλωτών περιλαμβανομένων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα χωρίς στοιχεία ότι έχουν διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.
Επίσης αναφέρει ότι εξακολούθησε να λαμβάνει συχνά ισχυρισμούς για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης ατόμων κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση ενώ έχουν ληφθεί πολυάριθμες μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών για το πώς υπέστησαν κακομεταχείριση κατά την κράτηση για λόγους μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια συλλογικών απελάσεων πίσω στην Τουρκία (‘απωθήσεων’) από Έλληνες λιμενικούς και συνοροφύλακες και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων-σκούπα για την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης.
Η οργάνωση έχει λάβει επίσης αναφορές για χρήση υπερβολική βίας για τον έλεγχο ταραχών που προκλήθηκαν από τον παρατεταμένο χρόνο κράτησης και τις κακές συνθήκες κράτησης σε κέντρα κράτησης μεταναστών ανά την Ελλάδα.
Πρόσφυγες και μετανάστες που είναι θύματα εγκλημάτων μίσους εξακολουθούν επίσης να αναφέρουν μέλη των σωμάτων ασφαλείας μεταξύ των δραστών.
Ταυτόχρονα στην έκθεση αναφέρεται ότι “σε πολλές περιπτώσεις έχει καταγγελθεί ότι η αστυνομία παρέλειψε να επέμβει ενώ συνέβαινε επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα, παρ’ ότι ήταν παρούσα• ότι παρέλειψε να προστατεύσει διαδηλωτές, δημοσιογράφους και άλλαάτομα από επιθέσεις από μέλη ακροδεξιών ομάδων• ότι συνέλαβε τα θύματα εγκλημάτων μίσους και όχι τους δράστες• ότι αποθάρρυνε τα θύματα από την υποβολή μήνυσης• και ότι παρέλειψε να διερευνήσει εγκλήματα μίσους.”
Επίσης εκφράζεται ανησυχία “για την παράλειψη της αστυνομίας να προλάβει ή να διερευνήσει εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα.”
Όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία “οι δράστες εγκλημάτων μίσους επωφελούνται όχι μόνο από την αστυνομική αδράνεια, αλλά και από αριθμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στη γενική ατμόσφαιρα ατιμωρησίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αναποτελεσματικότητα της υπάρχουσας νομοθεσίας, η παράλειψη να διερευνηθούν πιθανά κίνητρα μίσους, η έλλειψη ειδικής εμπειρίας εντός των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ο φόβος θυματοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών. Ιδίως οι μετανάστες που βρίσκονται σε παράτυπη κατάσταση, μια από τις ομάδες που γίνονται περισσότερο στόχος βίας με κίνητρα μίσους, δεν καταγγέλλουν αυτές τις επιθέσεις από φόβο ότι θα τεθούν υπό κράτηση ή/και θα απελαθούν.”
Σε 25 από τις 154 περιπτώσεις που τεκμηρίωσε το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας το 2012, η αστυνομία και η ρατσιστική βία είναι αλληλένδετες. Συγκεκριμένα, επτά από τα καταγεγραμμένα περιστατικά συνέβησαν σε χώρους κράτησης μεταναστών. Άλλα περιστατικά περιλάμβαναν αστυνομικούς σε ώρα καθήκοντος που κατέφυγαν σε παράνομες πράξεις ή βίαιες πρακτικές ενώ πραγματοποιούσαν ελέγχους ταυτότητας ρουτίνας σε μετανάστες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, από τα 281 εγκλήματα με φυλετικά κίνητρα που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2012 και 30ης Απριλίου 2013, το ένα στα έξι (47 περιστατικά) αναφέρθηκε ότι διαπράχθηκε από μέλη των σωμάτων ασφαλείας.
Η έρευνα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για την ανάμιξη μελών και ηγετών της Χρυσής Αυγής στη διάπραξη εγκλημάτων μίσους, άλλων ποινικών αδικημάτων και της συγκάλυψης τέτοιων εγκλημάτων από την αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ότι δέκα αστυνομικοί συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τις εγκληματικές δραστηριότητες που αποδίδονται σε μέλη ή βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Επιπλέον, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων δήλωσε ότι είχε καταγράψει πλήρως 142 υποθέσεις στις οποίες τα θύματα κατήγγειλαν ότι είχαν υποστεί «ακραία αστυνομική συμπεριφορά» (δηλ. παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως κακομεταχείριση με κίνητρο μίσους) μεταξύ του 2009 και του Οκτωβρίου 2013.
Με απάντηση που έλαβε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τον Φεβρουάριο του 2014, η Διεθνής Αμνηστία πληροφορήθηκε ότι κατά το 2013 τα Ειδικά Αστυνομικά Τμήματα και Γραφεία ανά την Ελλάδα κατέγραψαν 109 περιστατικά με πιθανό ρατσιστικό κίνητρο, τα οποία επίσης διερεύνησαν. Τα Ειδικά Αστυνομικά Τμήματα και Γραφεία διαβίβασαν δικογραφίες στους αρμόδιους Εισαγγελείς για 93 από αυτά τα περιστατικά. Σαράντα από τις 93 δικογραφίες διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς επικαλούμενα ως νομική βάση την ισχύουσα νομοθεσία κατά της ρητορικής μίσους (Νόμος 927/1979).91 Εκτός αυτού, 37 από τα καταγεγραμμένα περιστατικά αφορούσαν αστυνομικούς.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αποτυχία στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο παγιωμένος ρατσισμός, η χρήση υπερβολικής βίας και η βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας αποτελούν μάστιγα για την ελληνική αστυνομία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν -και πόσω μάλλον να αντιμετωπίσουν- τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς και τη συνεχιζόμενη ατιμωρησία», δήλωσε η Jezerca Tigani, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Αυτή η έκθεση βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία μεταξύ Ιουλίου 2012 και των δύο πρώτων εβδομάδων του Φεβρουαρίου 2014. Βασίζεται σε επιτόπιες αποστολές στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2012, τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014, και σε συνεχή έρευνα γραφείου.
Για τους σκοπούς της έκθεσης, η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν μεταξύ Ιουλίου 2012 και Φεβρουαρίου 2014, περιλαμβανομένων πολλών προσφύγων και μεταναστών που υπήρξαν θύματα κακομεταχείρισης ενόσω κρατούνταν, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων-σκούπα, όταν αναχαιτίστηκαν ενώ διέσχιζαν τα σύνορα, ή υπήρξαν θύματα εγκλημάτων μίσους.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση
Με αφορμή την παγκόσμια δημοσίευση της έκθεσης "Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία", το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης διοργανώνει εκδήλωση – συζήτηση με θέμα την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία στην Ελλάδα και την Τουρκία, την Παρασκευή, 4 Απριλίου, ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).
Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου