Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Αρνούνται την υποχρεωτική σίτιση του Ρωμανού οι νοσοκομειακοί γιατροί


Την ξεκάθαρη άρνησή τους να συναινέσουν σε οποιαδήποτε απόπειρα υποχρεωτικής σίτισης του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δηλώνοντας παράλληλα την συμπαράστασή τους στον αγώνα του και ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων του.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας για την απεργία πείνας του Ρωμανού, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει:

«Η ΕΙΝΑΠ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει σε παρόμοιες περιπτώσεις τα παρακάτω:

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ

Η ΕΙΝΑΠ εκφράζοντας το ιατρικό λειτούργημα δηλώνει ότι:

Το δικαίωμα στη ζωή είναι κορυφαίο ατομικό δικαίωμα.

Κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς.

Η πολιτεία έχει ένα πρόβλημα με την απεργία πείνας κρατουμένων. Η απεργία πείνας έχει πάντα τα αίτιά της. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευτοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας.

Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς. Οι γιατροί δεν παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) σαφέστατα η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του, και απευθύνει σχετική έκκληση στους κ.κ. Σαμαρά και Αθανασίου.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης. Θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται μαζική “παρουσία” γιατρών, νοσηλευτών και γενικά υγειονομικών, και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε χθες και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης έχουν εκδώσει δεκάδες σωματεία εργαζομένων, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και συλλογικότητες.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου