Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης



Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν μαζικά την αναγνώριση της Παλαιστίνης σε μια απόφαση που έχει φυσικά μόνο συμβολικό χαρακτήρα
Η Ευρωπαίοι βουλευτές έδωσαν θετική ψήφο στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης σήμερα με 498 ψήφους υπέρ και 88 κατά. Το θέμα είχε συζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από πρόταση του Γάλλου σοσιαλιστή Ζιλ Παρνιό.
Το ψήφισμα ήρθε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου από πέντε πολιτικές ομάδες και φυσικά υπερψηφίστηκε πανηγυρικά. "Είναι μια δυνατή υποστήριξη για μια επίλυση από τα δύο κράτη στη βάση των συνόρων του 1967, με την Ιεροσαλήμ να αποτελεί την πρωτεύουσα και των δύο κρατών, ένα ασφαλές Ισραήλ και μια ανεξάρτητη, δημοκρατική και βιώσιμη Παλαιστίνη να ζουν δίπλα, δίπλα ειρηνικά και με ασφάλεια στη βάση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου." αναφέρει η ανακοίνωση του ευρωκοινοβουλίου.
Η απόφαση τονίζει πως οι εποικισμοί των Ισραηλινών είναι παράνομοι με βάση το Διεθνές Δίκαιο και καλεί την Ε.Ε. να αποτελέσει έναν αυθεντικό παράγοντα ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Αν και το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, κύκλοι της κυβέρνησης δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους, ενώ τόνιζαν πως απόφαση θα εκλαμβάνονταν ως αντι-ισραηλινή.
Το ζήτημα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης επανήλθε στον πολιτικό διάλογο της Ευρώπης, έπειτα από την αναγνώριση από τη Σουηδία, που ήταν και το πρώτο κράτος της Δυτικής Ευρώπης που προέβη σε μια τέτοια ενέργεια στις 30 Οκτωβρίου 2014. Την ίδια ώρα, τόσο η Μεγάλη Βρετανία, όσο και η Γαλλία είχε προτείνει στα εθνικά της κοινοβούλια να προχωρήσουν σε αντίστοιχη απόφαση υπέρ των κατοίκων και του κράτους της Παλαιστίνης.
Σήμερα, εκτός από την Ε.Ε. άλλες 135 χώρες έχουν αναγνωρίσει παγκοσμίως την Παλαιστίνη, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, όλες χώρες που αναγνώρισαν το κράτος πριν γίνουν μέλη της ένωσης.
Απο το news247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου