Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Νέος θάνατος άοπλου αφροαμερικανού από αστυνομικό στις ΗΠΑ


USA unrest


Ακόμη ένα περιστατικό θανάτου άοπλου αφροαμερικανού από τα πυρά αστυνομικού έρχεται να προστεθεί στην οργή που κατακλύζει τις ΗΠΑ μετά τις διαδοχικές απαλλαγές των αστυνομικών που ευθύνονται για τους θανάτους των Μάικλ Μπράουν και Έρικ Γκάρνερ. Ασταμάτητες διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα.

Ακόμη ένα θύμα

Η αστυνομία του Φοίνιξ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένας αστυνομικός πυροβόληση θανάσιμα τον 34χρονο Ρομέιν Μπρίσμπον προσπαθώντας να τον συλλάβει.


Περίπου στις έξι το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα), η αστυνομία βρισκόταν σε συγκρότημα πολυκατοικιών στο Φοίνιξ για προηγούμενη ληστεία.

Ένοικος του συγκροτήματος είπε στους αστυνομικούς πως εκείνη την ώρα γινόταν διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε ένα SUV που ήταν σταματημένο μπροστά στις πολυκατοικίες. Οι αστυνομικοί πλησίασαν τον οδηγό του οχήματος, τον Ρομέιν Μπρίσμπον, ο οποίος, σύμφωνα με την αναφορά τους πήγε «να πάρει κάτι» από το πίσω μέρος του οχήματος.

Ο Μπρίσμπον, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν εχθρικός και αρνητικός απέναντι στις υποδείξεις των αστυνομικών. Όταν οι αστυνομικοί του είπαν να σηκώσει τα χέρια, εκείνος «τα έφερε προς στη μέση του». Οι άντρες της αστυνομίας υπονόησαν ότι είχαν κάθε λόγο να πιστέψουν ότι είναι οπλισμένος και θα μπορούσε να τραβήξει όπλο.

Οι αστυνομικοί τον σημάδεψαν με τα όπλα τους και ο Μπρίσμπον, που δεν έβγαλε τελικά όπλο, άρχισε να τρέχει. Οι αστυνομικοί τον κυνήγησαν και τον έπιασαν σε μικρή απόσταση από το αυτοκίνητο, αλλά εκείνος προσπαθούσε να ξεφύγει. Ο αστυνομικός που τον είχε βάλει κάτω του κρατούσε το χέρι, το οποίο ο Μπρίσμπον είχε στην αριστερή του τσέπη.

«Ο αστυνομικός θεώρησε ότι αισθάνθηκε τη λαβή όπλου στην τσέπη του Μπρίσμπον» αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Φοβούμενος πως ο Μπρίσμπον είχε όπλο στην τσέπη του, ο αστυνομικός τον πυροβόλησε δύο φορές στον κορμό».  

Ο 34χρονος εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα στο σημείο. Στο SUV του βρέθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με την αστυνομία, ένα ημιαυτόματο όπλο. Επίσης στην τσέπη του νεκρού βρέθηκε ένα κουτί με χάπια οξυκωδόνης, ένα ισχυρό και εθιστικό παυσίπονο που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως ναρκωτικό. Το όνομα του αστυνομικού, ο οποίος αναφέρεται μόνο ως βετεράνος με επταετή εμπειρία, δεν έχει αποκαλυφθεί.

Ασταμάτητες διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη χώρα

Χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης για δεύτερη νύχτα, εξοργισμένοι για την χθεσινή απαλλαγή του αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον 43χρονο Έρικ Γκάρνερ κάνοντάς του κεφαλοκλείδωμα. Το ίδιο συνέβη προ ημερών με τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Μάικλ Μπράουν.

Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν σε διάφορα σημεία αργά το απόγευμα της Πέμπτης, και «φούσκωναν» με περαστικούς μέχρι τη νύχτα πνίγοντας δρόμους και πλατείες της πόλης.

Κεντρικό σύνθημα το «δεν μπορώ να ανασάνω» που έλεγε ο Γκάρνερ πριν πεθάνει. Στα πλακάτ που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους της μεγαλούπολης, εναλλάσσονταν τα όνομα του Έρικ Γκάρνερ, του Μάικλ Μπράουν του Μιζούρι και μέχρι και του Ταμίρ Ράις, του 12χρονου στο Κλίβελαντ που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικούς που πέρασαν για αληθινό το πλαστικό όπλο με το οποίο έπαιζε.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε αρκετές άλλες πόλεις, όπως στη Βοστώνη, στο Σικάγο, την Ουάσινγκτον και το Πίτσμπουργκ. Στην Ουάσινγκτον, διαδηλωτές έκαναν πορεία κοντά στον Λευκό Οίκο, την ώρα που γινόταν η εθιμοτυπική φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ανάλογη ήταν και η κινητοποίηση στη Βοστώνη, που επίσης εσκεμμένα συνέπεσε με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Μπόστον Κόμον.

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου