Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Φέργκιουσον: Η οργή για τον θάνατο του Μπράουν επεκτάθηκε στα γήπεδα

Παραιτήθηκε από την αστυνομία χωρίς αποζημίωση ο Ντ.Ουίλσον

Φέργκιουσον: Η οργή για τον θάνατο του Μπράουν επεκτάθηκε στα γήπεδα
H οργή για τον θάνατο του Μπράουν επεκτάθηκε στα γήπεδα, όταν η ομάδα φούτμπολ των Ραμς του Σεντ Λούις αναμετρήθηκε στο γήπεδό της με την ομάδα του Όκλαντ. Μερικοί από τους Ραμς μπήκαν στο γήπεδο έχοντας τα χέρια τους ψηλά στον αέρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Μάικλ Μπράουν, καθώς μερικοί μάρτυρες υποστηρίζουν πως είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια όταν ο Ουίλσον τον πυροβόλησε και τον σκότωσε ( Πηγή: AP Photo/L.G. Patterson)



Ο αστυνομικός, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, δεν έλαβε αποζημίωση όταν παραιτήθηκε από την αστυνομία, δήλωσε την Κυριακή ο δήμαρχος του προαστίου του Σεντ Λούις.

Ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον ανακοίνωσε την παραίτησή του αργά το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας πως φοβάται για την ασφάλειά του καθώς και για την ασφάλεια των συναδέλφων του μετά την απόφαση του σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον του για το φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου.

«Δεν θα υπάρξει αποζημίωση ούτε θα παραταθεί η καταβολή ασφαλιστικών επιδομάτων στον Ντάρεν Ουίλσον μετά την παραίτησή του»
, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχοςΤζέιμς Νόουλς. Ο Νόουλς παρουσίασε επίσης πρωτοβουλίες για να ενταχθούν περισσότεροι Αφροαμερικανοί στην αστυνομική δύναμη του Φέργκιουσον.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν ενίσχυσε τις επικρίσεις για τον τρόπο που η αστυνομία και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης αντιμετωπίζουν τους Αφροαμερικανούς και άλλες μειονοτικές ομάδες. Διαδηλώσεις γίνονταν επί μήνες στο Φέργκιουσον και έγιναν βίαιες όταν το σώμα των ενόρκων αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Ουίλσον.

Οι διαμαρτυρίες επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα. Το Σαββατοκύριακο έγιναν διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις, σε δρόμους, εμπορικά κέντρα και κυβερνητικά κτίρια.

Χθες, Κυριακή, η οργή επεκτάθηκε στα γήπεδα, όταν η ομάδα φούτμπολ των Ραμς του Σεντ Λούις αναμετρήθηκε στο γήπεδό της με την ομάδα του Όκλαντ. Μερικοί από τους Ραμς μπήκαν στο γήπεδο έχοντας τα χέρια τους ψηλά στον αέρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Μάικλ Μπράουν, καθώς μερικοί μάρτυρες υποστηρίζουν πως είχε σηκώσει ψηλά τα χέρια όταν ο Ουίλσον τον πυροβόλησε και τον σκότωσε.

Η Ένωση Αστυνομικών του Σεντ Λούις αναφέρει σε δήλωσή της πως είναι «βαθιά απογοητευμένη» από την ενέργεια των παικτών.

«Επέλεξαν να αγνοήσουν τα βουνά των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα από το σώμα των ενόρκων και να προβούν σε μια εκδήλωση που αστυνομικοί σ' όλη τη χώρα βρήκαν κακόγουστη, επιθετική και εμπρηστική», αναφέρεται στη δήλωση της ένωσης των αστυνομικών για τους παίκτες των Ραμς.

Περίπου 40 με 50 διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο μετά το ματς έναν δρόμο έξω από το γήπεδο, στο κέντρο του Σεντ Λούις, και αργότερα έκαναν πορεία στους γύρω δρόμους με το σύνθημα «οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία».

Πολλοί οπαδοί των Ραμς, κυρίως λευκοί άνδρες, χειροκροτούσαν τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας που ακολουθούσαν τους διαδηλωτές. Λίγοι από τους τελευταίους εθεάθησαν να τίθενται υπό κράτηση.

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου