Τρίτη 10 Μαΐου 2011

4.100 ΤΟΙΝΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΝΑΠΟΛΗ


H αφόρητη κατάσταση λόγω των απορριμάτων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στη Νάπολη
Περίπου 4.100 τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Νάπολη, όπου η ιταλική κυβέρνηση έστειλε τη Δευτέρα στρατιώτες για να καθαρίσουν την πόλη από τα σκουπίδια. Η κρίση που έχει ξεσπάσει συνεχίζεται παρά το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε εφαρμογή στα τέλη του 2009.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να σβήσουν 28 πυρκαγιές που ξέσπασαν στους σωρούς των σκουπιδιών.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει κάνοντας αφόρητη την ατμόσφαιρα σε κάποιους δρόμους, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργεία της πόλης έριξαν απολυμαντικό υγρό στους σωρούς των απορριμμάτων.

Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις των τοπικών αρχών και της ιταλικής κυβέρνησης, τα σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες στη Νάπολη, έπειτα από μία περίοδο σχετικής ομαλότητας από τα τέλη του 2010 έως τις αρχές του 2011.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δεσμευθεί ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων θα λυθεί άμεσα, ενώ στις 26 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τη Ρώμη, με την απειλή επιβολής προστίμων, να προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός νέου συστήματος επεξεργασίας των απορριμμάτων στην περιοχή της Νάπολης.

Η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε μία απόφαση για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή κέντρων επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων.

Η συσσώρευση απορριμμάτων στη Νάπολη οφείλεται στην έλλειψη σημείων καύσης των σκουπιδιών και της αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούνται ή επεκταθούν οι ανοιχτές χωματερές που έχουν κορεστεί.

Εξάλλου η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων της Νάπολης, η Asia, υπογράμμισε την Κυριακή ότι το πρόβλημα δεν είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά η έλλειψη επαρκών σημείων για τη μεταφορά και την επεξεργασία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου