Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΦΑΤΑΧ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ


Μία σημαντική συνθήκη που στοχεύει στον τερματισμό της τετραετούς διαμάχης μεταξύ των βασικών οργανώσεων των Παλαιστινίων υπέγραψαν σήμερα οι ηγέτες της Φατάχ και της Χαμάς στο Κάιρο.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε παρουσία του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και των δύο Αιγυπτίων αξιωματούχων που είχαν βαρύνοντα ρόλο στις διαβουλεύσεις, του υπουργού Εξωτερικών Νάμπιλ αλ Αράμπι και του επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Μουράντ Μουάφι.
Οι Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να "γυρίσουν για πάντα τη μαύρη σελίδα της διχόνοιας", δήλωσε ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατά την τελετή υπογραφής. "Ανακοινώνουμε ότι γυρίζουμε για πάντα τη μαύρη σελίδα του διχασμού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε όσο είμαστε ενωμένοι. Η συμφιλίωση ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για το νοικοκύρεμα του παλαιστινιακού οίκου αλλά και για μια δίκαιη ειρήνη".
Η Χαμάς θα εργαστεί για την επίτευξη του "εθνικού παλαιστινιακού στόχου" που είναι η εδραίωση ενός κυρίαρχου κράτους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ισλαμιστικής Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ. Ο Μεσάαλ δήλωσε ότι η "μοναδική μας μάχη είναι εναντίον του Ισραήλ", ενώ διαβεβαίωσε ότι η εποχή της διχόνοιας μεταξύ των Παλαιστινίων είναι "πίσω μας".
Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι "η υπογραφή της συμφωνίας από τα παλαιστινιακά κινήματα είναι ένα ιδιαίτερα ευτυχές γεγονός". "Είναι ένα βήμα μπροστά. Περιμέναμε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό τώρα, γιατί η εθνική ενότητα είναι ένα από κύρια ζητήματα όσον αφορά την ετοιμότητά μας να έχουμε το παλαιστινιακό κράτος μας".
Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε αμέσως να εφαρμόζουμε τη συμφωνία", υπογράμμισε ο Φαγιάντ η κυβέρνηση του οποίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, πρέπει να εκχωρήσει τη θέση της σε μια μεταβατική εκτελεστική εξουσία την οποία θα συγκροτούν ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Μπενιαμίν Νετανιάχου.  Η συμφωνία αποτελει "πλήγμα για την ειρήνη".

Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Φάταχ είναι "ένα τεράστιο πλήγμα για την ειρήνη και μια μεγάλη νίκη για την τρομοκρατία", υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από το Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
 "Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την ειρήνη και μια μεγάλη νίκη για την τρομοκρατία", είπε στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί αργότερα με το Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου