Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ "ΜΑΤΑΦΡΑΣΤΗΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ!



Ένας δύτης εξοπλισμένος με μια ειδική συσκευή που αναγνωρίζει τους ήχους των δελφινιών και δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις, θα βουτήξει σε λίγες μέρες στα νερά της Florida και θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με άγρια δελφίνια. Το προηγμένο αυτό σύστημα επικοινωνίας είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνών, και σίγουρα θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά σε ένα από τα εξυπνότερα είδη του ζωικού βασιλείου.
Το σύστημα CHAT (Cetacean Hearing and Telemetry) αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες του Wild Dolphin Project, σε συνεργασία με ερευνητές στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, και αποτελείται από ειδικά υδρόφωνα που εντοπίζουν τους ήχους των δελφινιών και τους στέλνουν σε έναν υπολογιστή.
Στη συνέχεια, ο υπολογιστής αποκωδικοποιεί τη γλώσσα των δελφινιών και εκπέμπει νέους ήχους ως απάντηση. Οι επιστήμονες έχουν «καταλάβει» οκτώ απλές λέξεις και έννοιες της γλώσσας αυτής, όπως «φύκια» ή «ακολούθησέ μας», και πιστεύουν πως τα δελφίνια θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά τους.
Οι πιθανότητες επιτυχίας του συστήματος CHAT, είναι πολύ μεγαλύτερες για τα εκπαιδευμένα δελφίνια, αλλά το πρώτο πείραμα θα πραγματοποιηθεί στην ανοιχτή θάλασσα, προκειμένου να βγουν καλύτερα συμπεράσματα και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Από TVXS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου