Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΝ "ΑΓΓΕΛΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ"


Την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης, χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης, ζήτησε η πολιτική αγωγή για τον Αλφρέδο Αστίς, γνωστό ως "ξανθό άγγελο του θανάτου" για σειρά εγκλημάτων επί δικτατορίας, στην Αργεντινή

Η ενάγουσα αρχή ζήτησε την Παρασκευή να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του πρώην αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού, Αλφρέδο Αστίς, για το ρόλο του σε σειρά εγκλημάτων στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983).
"Ζητώ να καταδικαστεί ο Αλφρέδο Αστίς σε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τον θεωρώ συνυπεύθυνο για 12 υποθέσεις απαγωγών, συνυπεύθυνο για βασανιστήρια ιδιαζόντως ειδεχθή και φόνους ιδιαζόντως ειδεχθείς σε 5 υποθέσεις", είπε ο δικηγόρος του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αργεντινής, Μαρτίν Ρίκο, στην δίκη για τα εγκλήματα σε βάρος περίπου 5.000 ανθρώπων, στη διαβόητη σχολή του μηχανικού του πολεμικού ναυτικού (ESMA).
Δύο Γαλλίδες μοναχές, οι Αλίς Ντομόν και Λεονί Ντικέ, είχαν απαχθεί την 8η και 10η Δεκεμβρίου 1977.
Δέκα αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της συνιδρύτριας της οργάνωσης Μητέρες της Πλατείας Μαΐου, Ασούκενα Βιγιαφλόρ, είχαν απαχθεί στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης.
Ο 59χρονος πρώην αξιωματικός, γνωστός με το προσωνύμιο "ξανθός άγγελος του θανάτου", είναι ανάμεσα στους 19 κατηγορούμενους στην δίκη.

Παραμένει αμετανόητος για τις πράξεις του

Κατά τα επίσημα στοιχεία περίπου 9.000 άνθρωποι απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο "βρώμικο πόλεμο" της χούντας της Αργεντινής εναντίον της αριστεράς και των διαφωνούντων, όμως πολλοί θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα 30.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου