Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ "ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ" ΣΤΗΝ ΠΟΥΕΡΤΑ ΔΕΛ ΣΟΛ


Αποφάσισαν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι για μία ακόμη εβδομάδα


Μαδρίτη, Ισπανία 

Να παραμείνουν κατασκηνωμένοι στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης για μία εβδομάδα ακόμη αποφάσισαν το μεσημέρι της Κυριακής οι Ισπανοί πολίτες του «Κινήματος 15Μ», επιλέγοντας να μην διαλύσουν την συγκέντρωση μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι «Αγανακτισμένοι» αποφάσισαν να επίσης συσταθεί μία επιτροπή επιφυλακής, για το ενδεχόμενο που η αστυνομία αποφασίσει να διαλύσει τη συγκέντρωση, ενώ θα ψηφίσουν εκ νέου το επόμενο Σαββατοκύριακο για το εάν και πώς θα συνεχίσουν.

Όπως αναφέρει η ισπανική Pais, οι τρεις επιλογές ανάμεσα στις οποίες κλήθηκαν να διαλέξουν ήταν η συνέχιση της διαμαρτυρίας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, η παραμονή στην πλατεία μέχρι να λάβει συγκεκριμένη μορφή το κίνημα ή η άρθρωση συγκεκριμένων πολιτικών στόχων.

Στις ειρηνικές διαμαρτυρίες πρωτοστατεί η νεολαία -που παλεύει με την υψηλότατη ανεργία- και τα πολιτικά αιτήματα που ακούγονται καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων, πέραν βεβαίως της καταδίκης των πολιτικών αυστηρής λιτότητας και του αιτήματος για αξιοπρεπή εργασία.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το αίτημα για αλλαγές στη νομοθεσία που καλύπτει τις κατασχέσεις κατοικιών από τις τράπεζες, καθώς αρκετοί Ισπανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του σκασίματος της οικιστικής φούσκας.

Επίκεντρο των καθιστικών διαμαρτυριών που έχουν διοργανωθεί σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια παραμένει η Σολ στη Μαδρίτη, όπου κάθε ένα από τα τελευταία βράδια διανυκτερεύουν εκατοντάδες Ισπανοί και κάθε πρωί, αφού σκουπίσουν οι ίδιοι την πλατεία, μένουν στις θέσεις τους και διοργανώνουν μικρές εκδηλώσεις ή μοιράζουν νερό και αντιηλιακό στους περαστικούς.

Αποφάσεις να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες έλαβαν και οι κάτοικοι σε άλλες πόλεις, όπως το Οβιέδο και τη Βαλένσια, πάντοτε με το βλέμμα στη Μαδρίτη.

Πριν από το κλείσιμο της κάλπης της Κυριακής για την αυτοδιοίκηση, αρκετοί αναλυτές εξέφραζαν αμφιβολίες για το εάν το «κίνημα 15Μ» θα επηρεάσει τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- προδιαγραφόταν εδώ και καιρό ως καταδίκη της κυβέρνησης και θετικό κυρίως για το αντιπολιτευόμενο δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Η Μαδρίτη επέλεξε την οδό της λιτότητας για να αποφύγει τις πιέσεις των αγορών και να μειώσει το υψηλό της έλλειμμα, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει -όπως οι υπόλοιποι των «PIIGS»- σε ευρωπαϊκή βοήθεια. Ως εκ τούτου, όπως εκτιμούν αναλυτές στο Reuters, η κυβέρνηση Θαπατέρο πολύ δύσκολα θα αλλάξει την οικονομική της πολιτική όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου