Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Ή ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ;


Η εκταφή της σορού του πρώην προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, θα γίνει στις 23 Μαΐου, στο πλαίσιο της έρευνας που ξανάρχισε πρόσφατα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτοκτόνησε ή αν δολοφονήθηκε κατά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.

Στις 15 Απριλίου ο δικαστής ζήτησε να γίνει ιατροδικαστική εξέταση κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του πρώην προέδρου.

Ο Αλιέντε, που ήταν πρόεδρος της Χιλής από το 1970, ανατράπηκε από το στρατηγό, Αουγκούστο Πινοτσέτ, και έπεσε νεκρός από σφαίρες μέσα στο προεδρικό μέγαρο του Σαντιάγο, το οποίο βομβαρδιζόταν από την αεροπορία. Κατά τη νεκροτομή που έγινε λίγο αργότερα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έθεσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του καθώς αυτοπυροβολήθηκε κάτω από το πηγούνι. Η οικογένεια του Αλιέντε δεν αμφισβητεί την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Η χιλιανή δικαιοσύνη ξανάνοιξε τον Ιανουάριο την έρευνα για το θάνατο του Αλιέντε αλλά και για 725 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθησαν την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1990) και οι οποίες δεν είχαν εξεταστεί ποτέ.

Περίπου 700 πρώην στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολίτες έχουν ήδη καταδικαστεί ή διώκονται για εγκλήματα που διέπραξαν την περίοδο της δικτατορίας, κατά την οποία δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου