Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

«Καλύτερα πριν» λένε οι πολίτες 11 χωρών της Σοβιετικής Ένωσης

«Καλύτερα  λένε οι πολίτες 11 χωρών της Σοβιετικής Ένωσης

Μετά το πέρας δύο δεκαετιών από τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, διενεργήθηκε μια μεγάλη έρευνα για το πως βλέπουν οι πολίτες των χωρών του πρώην Σοβιετικού μπλοκ τη διάλυση του. Από τα στοιχεία προκύπτει πως η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η διάσπαση δεν προκάλεσε τίποτα παραπάνω από κακό. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία Gallup σε 11 χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ και στοιχεία της δημοσίευσε το RT. Το ερώτημα ήταν κατά πόσο η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα. Συνολικά, τα στατιστικά στοιχεία αποκάλυψαν πως το 51% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διάλυση έβλαψε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας τους, ενώ μόλις το 24% τάχθηκε υπέρ.
 
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση αν η διάλυση της ΕΣΣΔ έβλαψε τη χώρα, η πλειοψηφία στο Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενστάν απαντούν πως βλέπουν οφέλη παρά ζημία στη διάλυση. Αντίθετα οι πολίτες της Αρμενίας, του Κιργιστάν, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Τατζικιστάν, απάντησαν πως βλέπουν αρνητικά τη διάλυση, σε ποσοστά 66%, 61%, 56%, 55% και 52%. Υψηλότερα είναι τα ποσοστά όσων θεωρούν πως ήταν καλύτερα με την ΕΣΣΔ και στην Μολδαβία, αλλά και της Λευκορωσίας. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες της Γεωργίας,

 
Στα στοιχεία που παρουσιάζονται η Gallup χωρίζει τους ερωτηθέντες ηλικιακά, με όσους είναι κάτω των 30 ετών να απαντά το 30% θετικά και το 33% αρνητικά. Αντίθετα συντριπτικά υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης είναι τα ποσοστά στις ηλικίες άνω των 30. 

 
Επιπλέον από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως όσοι έχουν ανώτερη εκπαίδευση είναι πιο πιθανό να δεχθούν και να υποστηρίξουν τα οφέλη που προήλθαν από τη διάσπαση, ωστόσο η Μόσχα με το Κιργιστάν αποτελούν εξαίρεση. Επίσης όσοι έζησαν τη Σοβιετική Ένωση φαίνεται να έχουν θετικές αναμνήσεις, υποστηρίζοντας πως η διάλυσή της τους έβλαψε. Τα ποσοστά των νοσταλγών της ΕΣΣΔ αυξάνονται στις χώρες που σημειώθηκαν εντάσεις (πχ εθνοτικές) μετά τη διάλυση.
 
"Οι αριθμοί που προέκυψαν από τη μελέτη, προδίδουν πως η ελευθερία που νόμιζαν οι λαοί πως θα έχουν μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δεν επετεύχθη ποτέ", σημειώνεται ως συμπέρασμα στη δημοσκόπηση. Όμως τo 30% των κατοίκων των 11 πρώην δημοκρατιών, πιστεύουν ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τα οφέλη της ανεξαρτησίας, σε αντίθεση με το 18% που δεν προβλέπουν μια τέτοια ευκαιρία. "Σε γενικές γραμμές οι κάτοικοι που βλέπουν ευκαιρίες για τα παιδιά τους αλλά και τους ίδιους, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η διάλυση περισσότερο ωφέλησε παρά έβλαψε τη χώρα τους", υπογραμμίζει η μελέτη.
 
Η μελέτη βασίστηκε σε προσωπικές συνεντεύξεις από τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους και διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους σε κάθε μια από τις χώρες της δειγματοληψίας και σε άτομα από 15 ετών και άνω. Σημειώνεται πως δεν συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πολίτες του Ουζμπεκιστάν, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας παρόλο που ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση. 

Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου