Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Σούπερ περούκα με «κρυφά ταλέντα»

Το νέο ιαπωνικό γκατζετάκι για «ψηφιακή κόμη» έρχεται με ενσωματωμένο GPS και κασετόφωνο, βγάζει φωτογραφίες και μετράει την πίεση!

Μήπως είστε φαλακρός και έχετε χαθεί; Τότε η «Smartwig» ή «έξυπνη περούκα», δημιούργημα της Sony στην Ιαπωνία, έχει φτιαχτεί για σας. Μπορεί να φαίνεται τρελό, όμως πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό: η έξυπνη αυτή περούκα συνδέεται στην πραγματικότητα ασύρματα με έναν υπολογιστή ο οποίος παρέχει τις οδηγίες που χρειάζεται για να δίνει οδηγίες κατεύθυνσης από απόσταση στο πρόσωπο που τη φοράει, αναγνωρίζοντας την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται αυτό σε σχέση με τον προορισμό στον οποίο θέλει να πάει, χάρη σε μια ενσωματωμένη συσκευή GPS.
Στη σύνθεση φωτογραφιών, που έδωσε στη δημοσιότητα η Sony κατά την παρουσίαση του -τουλάχιστον πρωτοποριακού- νέου προϊόντος της, εξηγείται με υπερβολικά γραφικό τρόπο η λειτουργία και τα μέρη της hi-tech περούκαςΣτη σύνθεση φωτογραφιών, που έδωσε στη δημοσιότητα η Sony κατά την παρουσίαση του -τουλάχιστον πρωτοποριακού- νέου προϊόντος της, εξηγείται με υπερβολικά γραφικό τρόπο η λειτουργία και τα μέρη της hi-tech περούκαςΒομβητές που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του κεφαλιού (μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά) ενεργοποιούνται εκ περιτροπής βάσει της κατεύθυνσης που θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόσωπο που φοράει την περούκα.
«Το κρανίο είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο μέρος του σώματος. Εκεί αισθανόμαστε πολύ καλά και εντοπίζουμε τις δονήσεις», εξηγούν σε ένα τεχνικό τους άρθρο οι ερευνητές που εμπνεύστηκαν το αντικείμενο αυτό, οι Χιροάκι Τομπίτα και Τακούγια Κούζι.
Μια άλλη εκδοχή αυτής της πρωτότυπης περούκας φέρει αισθητήρες ηλεκτρικών σημάτων που εκπέμπονται από τον εγκέφαλο και μπορεί ενδεχομένως να τα μετατρέψει σε εντολές. Εκτός από τη βασική της αποστολή, που είναι να καλύπτει το γυμνό κεφάλι, η περούκα αυτή έχει κι άλλα «κρυφά ταλέντα»: χάρη στους αισθητήρες της μπορεί να μετράει τη θερμοκρασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση και μπορεί ακόμη, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, να καταγράφει ήχους και εικόνες τους οποίους ο άνθρωπος με την «ψηφιακή κόμη» θα μπορεί να βλέπει ξανά στη συνέχεια σε μια οθόνη.
Αλλά ούτε εδώ εξαντλούνται οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει αυτή η περούκα: στη διάρκεια μιας περιουσίασης ηλεκτρονικών διαφανειών, αυτός που φοράει αυτό το αξεσουάρ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις φαβορίτες του για να προχωρήσει στην επόμενη διαφάνεια, τραβώντας αναλόγως τη δεξιά ή την αριστερή.
«Υπάρχει ήδη ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων που μπορούν να φορεθούν, στα οποία έχουν ενσωματωθεί ηλεκτρονικά εξαρτήματα: γυαλιά, ρούχα, παπούτσια κ.λπ., αλλά στην πλειονότητά τους δεν έχουν σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία», δήλωναν πέρυσι οι εφευρέτες της «Smartwig».
Γι' αυτούς, η περούκα τους, η οποία μπορεί να φτιαχτεί με αληθινή τρίχα, έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: «Συνδυάζει το αισθητικό με το πρακτικό».
Μια εκπρόσωπος της Sony δήλωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί αίτημα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ για την «έξυπνη περούκα», αν και προς το παρόν η ιαπωνική εταιρεία δεν σκέφτεται ακόμη να κυκλοφορήσει στην αγορά την τελευταία της εφεύρεση.
Μετά την επανάσταση που έφερε με το Walkman, το 1979, η Sony δεν έχει εφεύρει τα τελευταία χρόνια κάποιο προϊόν που να έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό τον τρόπο διασκέδασης και να έχει γνωρίσει τέτοια παγκόσμια επιτυχία όπως αυτή του γουόκμαν.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sony, Καζούο Χιράι, ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο όμιλος θα αυξήσει τα κεφάλαιά του που προορίζονται για τη δημιουργία φορητών συσκευών, όπως για παράδειγμα μια νέα γενιά έξυπνων ρολογιών, ένα πεδίο στο οποίο έχει ήδη να αντιμετωπίσει τη νοτιοκορεατική Samsung, ενώ και η αμερικανική Apple δημιουργεί επίσης ένα «iWatch».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου