Καταδίκτης Ελλάδας - Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης μετατών
Η πρώτη περίπτωση αφορά τον προσφεύγοντα Β.Μ, Ιρανό υπήκοο και μαχητικό δημοσιογράφο στη χώρα του, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν το 2010 μετά τη σύλληψη και τον βασανισμό του από τις αρχές. Στην Ελλάδα, έφτασε μέσω Τουρκίας και ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Αφού συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές αποφασίσθηκε να απελαθεί στην Τουρκία, ενώ υποχρεώθηκε να παραμείνει κρατούμενος σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης της Ελλάδος, εν αναμονή της απέλασης του, μέχρι την 1η Ιουλίου 2011 όταν και απελευθερώθηκε.
Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν τις αντιρρήσεις για το νόμιμο της κράτησής του καθώς και την αίτηση του για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Δεν μπόρεσε να είναι παρών στη διαδικασία εκδίκασης της σχετικής προσφυγής του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, διότι ζούσε ήδη στην Αγγλία ως σπουδαστής.
Προσέφυγε, στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενος για τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησής του σημειώνοντας ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα μιας αποτελεσματικής προσφυγής.
Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα και υποχρεώνοντας την να του καταβάλει και 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Η υπόθεση C.D κατά Ελλάδος, αφορά 12 προσφεύγοντες που είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους, σε άγνωστες ημερομηνίες, κι έφθασαν στην Ελλάδα το 2009 ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Οι ελληνικές αρχές χορήγησαν το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα μόνον σε έναν εξ’ αυτών, ενώ οι υπόλοιποι κρατήθηκαν, για αρκετούς μήνες, σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης, μέχρις ότου απελαθούν στις χώρες τους ή στην Τουρκία.
Κατέφυγαν στο Δικαστήριο διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης τους, δεδομένου ότι υπήρχε παντελής έλλειψη υγιεινής στα κελιά τους και δεν είχαν καμία δυνατότητα προαυλισμού, σημειώνοντας ότι η κράτηση τους ήταν παράνομη.
Το Δικαστήριο τους δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύει τηναπάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.
Με την απόφαση του το δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει στους προσφεύγοντες, από 5-10.000 ευρώ στον καθένα για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Από το tvxs.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου