Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αρχαία λίμνη στον Άρη



Μία νέα ανακάλυψη του ρόβερ Curiosity στον «Κόκκινο Πλανήτη» μαρτυρά ότι στο μακρινό παρελθόν, ενδεχομένως να υπήρχαν σημάδια απλής μορφής ζωής.

Σύμφωνα με τη NASA, το ρομποτικό όχημα εντόπισε ίχνη μιας αρχαίας λίμνης στον κρατήρα Γκέιλ, της οποίας το νερό είναι πολύ πιθανό κάποτε να ήταν πόσιμο. Το σενάριο αυτό, εάν επαληθευτεί, τότε θα είναι σχεδόν σίγουρο ότι πράγματι υπήρξαν έμβια όντα στον Άρη. Τα όντα αυτά, εικάζεται ότι θα ήταν ίδια με τα μικρόβια που ζουν σήμερα στο βάθος της Γης, όπως εκείνα στο εσωτερικό σπηλαίων ή στον βυθό των ωκεανών. Να σημειωθεί ότι τέτοιοι οργανισμοί μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς το ηλιακό φως.

Ήδη, από τις έρευνες που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Άρης έμοιαζε παλαιότερα περισσότερο με τη Γη παρά με έναν «ξερό» πλανήτη. Όμως, η νέα ανακάλυψη, εκτιμούν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν μικρές «λίμνες» με νερό.

Η έρευνα

Το ρόβερ ανέλυσε πετρώματα από τον κρατήρα Γκέιλ, τα οποία είναι ηλικίας 4,2 δισεκατομμυρίων ετών, με περιθώριο σφάλματος 300.000 χρόνια. 

Βάσει της έρευνας, τα εν λόγω πετρώματα, αν και τώρα είναι τελείως στεγνά, κατά το παρελθόν, εκτιμάται ότι αποτελούσαν μέρος ενός υδρόβιου περιβάλλοντος. 

Οι επιστήμονες της NASA εξήγησαν ότι τα ιζήματά τους αποκαλύπτουν πως βρίσκονταν εντός νερού που κυλούσε σε ρυάκια και κατέληγαν σε μια λίμνη. 

Η λίμνη αυτή μάλιστα, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα μπορούσε να φιλοξενεί τη ζωή. 
Μιλώντας στο BBC, ο Τζον Γκρότζινγκερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και επικεφαλής του προγράμματος ανέφερε:

«Νομίζω ότι το σημαντικό εδώ είναι ότι βρήκαμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι αυτά τα αργιλικά μεταλλικά στοιχεία σχηματίστηκαν επί τόπου. Είναι αντιπροσωπευτικά του υδάτινου περιβάλλοντος που υποδηλώνει η όψη των πετρωμάτων και αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να ήταν κατοικήσιμο».

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) στο Σαν Φρανσίσκο.




Από το Zoygla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου