Η NASA ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην καλλιέργεια φυτών στο φεγγάρι μέχρι το 2015, ένα σχέδιο το οποίο θα αποδείξει το κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν σε περίπτωση που θα μετοικίσουν εκεί στο μέλλον. Επιμέλεια: Νικολέττα ΡούσσουΑν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, η ομάδα που ανέλαβε τη δύσκολη αυτή αποστολή θα έχει γράψει ιστορία, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα επιβιώσει ζωή, που προέρχεται από τη Γη εκτός πλανήτη. Σύμφωνα με ειδικούς της ΝΑSΑ, αυτό το σχέδιο θα είναι το πρώτο βήμα για να επιδιώξει η επιστημονική κοινότητα τη μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων στο φεγγάρι. «Εάν κατορθώσουν φυτικοί οργανισμοί να ευδοκιμήσουν, ίσως μπορέσουμε και εμείς», αναφέρει η υπηρεσία.
Επιστήμονες και φοιτητές θα εργαστούν μαζί προκειμένου να στείλουν στο φεγγάρι ένα μικρό αυτόνομο οικοσύστημα το οποίο θα περιέχει σπόρους. Η ΝΑSΑ σκοπεύει να μεταφέρει το υλικό αυτό μέσω του Moon Express lander, ενός εμπορικού διαστημόπλοιού, που συμμετείχε στο διαγωνισμό Google Lunar X Prize.
Το πείραμα θα βοηθήσει τη ΝΑSΑ στο να αποκτήσει πληροφορίες αναφορικά με την ανάπτυξη των φυτών σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς και το να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης ανθρώπινων οικοσυστημάτων στο διάστημα.
«Μετά τη προσγείωση του στο τέλος του 2015, θα προστεθεί νερό στους σπόρους και η ανάπτυξη τους θα παρακολουθείται για 5-10 μέρες από κλιμάκιο επιστημόνων, που θα είναι στη Γη. Οι σπόροι θα περιλαμβάνουν βασιλικό και γογγύλια», δήλωσαν υπάλληλοι της NASA στον Τύπο. Ειδικές κάμερες και σένσορες θα παρακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών και θα στέλνουν τα δεδομένα πίσω στη Γη.
Η δυσκολία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες είναι να κατορθώσουν να αναπτυχθούν οι σπόροι στο σκληρό περιβάλλον της σελήνης. Το μικρό ποσοστό της βαρύτητας και η σεληνιακή ακτινοβολία είναι ορισμένα από τα εμπόδια που θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν, αν και τα φυτά θα ταξιδέψουν με συγκεκριμένες αποθήκες νερού και αέρα, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη τους για 5 μέρες.
Η ΝΑSΑ έχει υπογραμμίσει τη σημασία της εκπόνησης τέτοιων πειραμάτων, λέγοντας ότι «φυτά που επιβιώνουν σε τέτοιο περιβάλλον είναι αναγκαία για την στήριξη της ζωής αλλά και την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που θα μετοικίσουν στο φεγγάρι».
«Μπορούν οι άνθρωποι να επιβιώσουν, όχι μόνο για μερικές μέρες αλλά για δεκαετίες και να εργαστούν στο φεγγάρι; Το πρώτο βήμα είναι να στείλουμε φυτικούς οργανισμούς στο φεγγάρι. Το γεγετικό τους υλικό μπορεί να καταστραφεί λόγω της ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να λειτουργήσουν για τους ανθρώπους σαν το καναρίνι στο ανθρακορυχείο», προσθέτει η αμερικανική υπηρεσία.
Επιπλέον πρόκειται για ένα σχετικά φθηνό πείραμα, καθώς σύμφωνα με τον επιστήμονα Δρ. Κρις Μακέυ «το πείραμα αυτό θα κοστίσει σήμερα 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πριν 2 δεκαετίες θα στοίχιζε περίπου 300».
Η ΝΑSΑ σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά όσον αφορά την εξερεύνηση νέων πλανητών και τη ζωή στο διάστημα θα στείλει αντίγραφα των οικοσυστημάτων αυτών στα σχολεία σε όλη την αμερικανική επικράτεια, έτσι ώστε τα παιδιά να παρακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών αυτών.
Από το tvxs.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου