Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013

Φόρος τιμής στον «Μεγάλο Τιμονιέρη» από το ΚΚ της Κίνας


120 χρόνια από τη γέννηση του Μάο
Φόρος τιμής στον «Μεγάλο Τιμονιέρη» από το ΚΚ της Κίνας
Στο μαυσωλείο του Μάο βρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του ΚΚ της Κίνας προκειμένου να τιμήσει τον «μεγάλο τιμονιέρη» με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ με έξι στελέχη της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου υποκλίθηκαν τρεις φορές μπροστά από το άγαλμα του Μάο στην πλατεία Τιενανμέν και «θυμήθηκαν τα μεγάλα κατορθώματα του συντρόφου Μάο», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ο Μάο, που ίδρυσε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1949, παραμένει ένας ηγέτης τον οποίο σέβεται η πλειονότητα των Κινέζων, όμως εξακολουθεί να είναι και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κινέζος πρόεδρος επισκέφθηκε τη νότια επαρχία Χουνάν, όπου γεννήθηκε ο Μάο, δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις για την επέτειο της γέννησής του θα πρέπει να είναι «σοβαρές, απλές και ρεαλιστικές», παρόλο που ο κύκλος των 12 δεκαετιών έχει ιδιαίτερη σημασία στην κινεζική παράδοση.

Όντως μια συναυλία που αρχικά είχε διοργανωθεί για την επέτειο αυτή στην πλατεία Τιενανμέν τελικά απέσυρε οποιαδήποτε αναφορά στον Μάο από τον τίτλο της.

Ο αρχικός τίτλος της συναυλίας ήταν «Ο ήλιος είναι ο πιο κόκκινος, ο σύντροφος Μάο ο πιο αγαπητός στις καρδιές μας».

Τελικά αντικαταστάθηκε με τον τίτλο «Ύμνος για το έθνος μου», ενώ άλλαξαν και τα φυλλάδια που είχαν σχεδιαστεί για τη διαφήμιση της συναυλίας ώστε να κάνουν απλώς αναφορά στα 65 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία, επίσημο όργανο του ΚΚ, μετέφερε τα άρθρα για την επέτειο από τα γενέθλια του Μάο στις εσωτερικές της σελίδες, αν και περιέχει και ένα άρθρο σχόλιο στο οποίο τον χαρακτηρίζει «μεγάλο πατριώτη και ήρωα».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Global Times παραδέχθηκε σήμερα ότι ο Μάο έχει διαπράξει «φοβερά σφάλματα», όμως κατηγόρησε επίσης τους επικριτές του ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

«Όταν δυσφημούν τον Μάο [...] κλείνουν τα μάτια σε όλα όσα έχει επιτύχει η Κίνα τις τελευταίες έξι δεκαετίες», επισημαίνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα έδειξε ότι το 85% των Κινέζων πιστεύει πως οι αρετές του Μάο είναι περισσότερες από τα λάθη του.

Η μικρή πόλη Σαοσάν, όπου γεννήθηκε ο Μάο, προσέλκυσε αυτή την εβδομάδα χιλιάδες προσκυνητές, θαυμαστές και νοσταλγούς του κινέζου ηγέτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, οι εορτασμοί που διοργανώθηκαν στην πόλη κόστισαν 1,94 δισεκατομμύρια γιουάν (230 εκατομμύρια ευρώ).

Από ΤΟ ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου