Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Άρη

Η αποστολή Mars One θα προσφέρει πληροφορίες πριν το προγραμματισμένο και άνευ επιστροφής ταξίδι των πρώτων ανθρώπων εποίκων στον Άρη

Μία ολλανδική εταιρεία, που σκοπεύει να στείλει τους πρώτους ερασιτέχνες αστροναύτες σε μία άνευ επιστροφής αποστολή στον Άρη, άρχισε την υλοποίηση του σχεδίου της, ετοιμάζοντας την πρώτη ιδιωτική ρομποτική αποστολή στον πλανήτη.
(Πηγή: Reuters)(Πηγή: Reuters)Η ρομποτική αποστολή Mars One, που θα είναι έτοιμη για εκτόξευση το 2018, θα δοκιμάσει την αναγκαία τεχνολογία και θα προλειάνει το έδαφος για την μετέπειτα επανδρωμένη αποστολή. Μεταξύ άλλων, θα διεξάγει πειράματα για τη δημιουργία νερού στην επιφάνεια του πλανήτη και θα δοκιμάσει τη συλλογή ηλεκτρικής ενέργειας από ειδικά πολύ λεπτά φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η εταιρεία Mars One ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί με δύο μεγάλες εταιρείες, την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία Lockheed Martin, που έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη NASA, και τη βρετανική Surrey Satellites (SSTL). H Lockheed θα σχεδιάσει το όχημα που σχεδιάζεται να προσεδαφιστεί στον Άρη με πρότυπο το όχημα “Phoenix”, που έφτασε στον πλανήτη το 2008. Το όχημα θα συνεργάζεται με ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη και θα αποτελεί έτσι τον μόνιμο συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία με τη Γη.
Αν το σχέδιο προχωρήσει βάσει προγραμματισμού και στεφθεί με επιτυχία, τότε θα είναι η πρώτη αποστολή εξερεύνησης του διαστήματος που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες.
Όπως είπε ο Bas Lansdorp, διευθύνων σύμβουλος της Mars One, η ρομποτική αποστολή «θα είναι το πρώτο βήμα στο συνολικό σχέδιο της εταιρείας για την εγκαθίδρυση μιας μόνιμης ανθρώπινης εγκατάστασης στον Άρη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το προϋπολογιζόμενο κόστος της πρώτης ανθρώπινης αποστολής δεν θα ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χρηματοδότηση θα γίνει από φιλάνθρωπους, χορηγίες και την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, καθώς η εταιρεία είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την αποστολή σε «ριάλιτι-σόου», που θα παρακολουθεί κάθε βήμα των αστροναυτών.
Αν η πρώτη ανθρώπινη αποστολή υλοποιηθεί με επιτυχία, η Mars One σκοπεύει να στέλνει πληρώματα στον Άρη κάθε δύο χρόνια. Κανείς από όλους αυτούς τους εθελοντές δεν θα γυρίσει πίσω στη Γη, αλλά όλοι θα απαρτίσουν την πρώτη εξωγήινη αποικία. Ήδη η Mars Οne έχει λάβει πάνω από 200.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων για την πρώτη αποστολή. Κάθε αίτηση κοστίζει 75 δολάρια, ενώ όσοι επιλεγούν για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης, θα ενημερωθούν έως το τέλος του έτους.
Πάντως, μία ανθρώπινη αποστολή στον Άρη θα έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλούς κινδύνους, όπως τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας καθ’ οδόν και πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, το ασθενές βαρυτικό πεδίο του Άρη που απαιτεί ριζική προσαρμογή καθώς θα επιφέρει σημαντική απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας στους αποίκους, αλλά και τη μεγάλη ψυχολογική επίπτωση από την απομόνωση και τις τρομακτικές προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος. Ακόμα και άρτια εκπαιδευμένοι επαγγελματίες αστροναύτες υφίστανται προβλήματα ψυχικής υγείας, σοβαρές διαταραχές ύπνου και άγχος μετά την προσομοίωση διαστημικών αποστολών (που δεν έφυγαν ποτέ από τη Γη) μακράς διαρκείας στον κόκκινο πλανήτη.
Πηγή: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου