Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

«Γαία»: Ο χαρτογράφος του διαστήματος ξεκίνησε το ταξίδι του

«Γαία»: Ο χαρτογράφος του διαστήματος ξεκίνησε το ταξίδι του

Μία από τις πιο φιλόδοξες αποστολές στην εποποιία της κατανόησης του Διαστήματος ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης ο δορυφόρος «Γαία», που θα «χαρτογραφήσει» τον γαλαξία μας. Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε στις 11.12 π.μ. (ώρα Ελλάδας) από τη βάση της ESA στη Γαλλική Γουιάνα.
Η «Γαία», που είναι δημιούργημα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, είναι ουσιαστικά ο πρώτος «χαρτογράφος» του διαστήματος. Για την κατασκευή της απαιτήθηκαν 740 εκατ. ευρώ.
Αποστολή του υπερσύγχρονου δορυφόρου είναι να χαρτογραφήσει τη θέση και τις αποστάσεις περισσότερων ενός δισεκατομμυρίου άστρων στον γαλαξία μας.
Στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) αναφέρθηκε η απόσπαση της «Γαίας» από τον πύραυλο Σογιούζ που τη μετέφερε έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.
Πρώτη στάση του δορυφόρου για παρατήρηση και χαρτογράφηση θα είναι σε ένα σημείο του Διαστήματος 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη. Θα φθάσει εκεί σε έναν μήνα.
Η εκτόξευση της «Γαίας» είναι ιστορικής σημασίας, καθώς αποτελεί την υλοποίηση ενός διαστημικού προγράμματος που εκπονήθηκε πριν από 20 χρόνια.
Από το tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου