Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Καλάσνικοφ

Σχεδιαστής του επιθετικού όπλου AK-47

Πέθανε τη Δευτέρα ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, σχεδιαστής του επιθετικού όπλου με το ίδιο όνομα, όπως σημειώνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Itar-Tass. Αφησε την τελευταία του πνοή στα 94 του χρόνια.
Ο 94χρονος υποστράτηγος του ρωσικού στρατού Καλάσνικοφ, όταν σχεδίασε και δημιούργησε το γνωστό AK-47 αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν κάτω των 30 ετών.
Πέθανε στην πόλη όπου γεννήθηκε, την Ιζβέσκ κοντά στα Ουράλια Όρη, όπου το όπλο με το όνομά του παράγεται ακόμη και σήμερα, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της επαρχίας.
Τον τελευταίο καιρό είχε νοσηλευθεί αρκετές φορές, ενώ είχε σταματήσει να εργάζεται το 2012 εξαιτίας των προβλημάτων της υγείας του.
Ο Καλάσνικοφ ήταν ένας από τους πιο διάσημους Ρώσους και ένας από τους πλέον παρασημοφορημένους ανθρώπους στη χώρα του, όμως δεν είχε λάβει κανένα οικονομικό όφελος από την εφεύρεσή του που χρησιμοποιείται από τους στρατούς περισσοτέρων από 80 χωρών σε όλο τον κόσμο, καθώς η Ρωσία δεν αναγνώρισε το δικαίωμά του στην πνευματική ιδιοκτησία.
Το AK-47 είναι το τουφέκι που έχει χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο όπλο, ενώ έχουν πουληθεί περίπου 100 εκατομμύρια τέτοια τουφέκια.
Εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο, καθώς η παραγωγή του είναι σχεδόν εκτός ελέγχου. Όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο εφευρέτης του: «τα μισά, αν όχι περισσότερα (από τα Καλάσνικοφ), παράγονται παράνομα».
«Κατασκεύασα όπλα για να υπερασπιστώ την κοινωνία μας», είχε δηλώσει ο Καλάσνικοφ το 2009, όταν γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του, αν και παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ευχάριστο να βλέπω κάθε είδους εγκληματίες να πυροβολούν με τα όπλα μου».
Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1919 σε ένα μικρό χωριό της Σιβηρίας. Η οικογένειά του ανήκε στην τάξη των εύπορων χωρικών. Ο πατέρας του εξορίστηκε το 1930 και η οικογένεια έχασε τα πλούτη της και εξορίστηκε επίσης στη Σιβηρία όταν ο Μιχαήλ ήταν 11 ετών. Ένας από τους αδελφούς του φυλακίστηκε στα γκούλαγκ.
Ο Καλάσνικοφ τραυματίστηκε στις πρώτες μάχες μεταξύ του σοβιετικού στρατού και των Ναζί το 1941 και τότε ξεκίνησε να δημιουργεί το όπλο που τελικά έγινε το AK-47 το 1947, ένα τουφέκι «εξαιρετικά απλό, φτιαγμένο για έναν στρατιώτη που δεν έχει δίπλωμα», όπως είχε πει ο ίδιος.
Σε ένα από τα βιβλία του έχει αποκαλύψει ότι τα αυτόματα όπλα ήταν απαγορευμένα στον Κόκκινο Στρατό λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου βάσει διαταγής του υφυπουργού Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Καλάσνικοφ, αυτό εξηγεί εν μέρει τις αρχικές μεγάλες απώλειες του σοβιετικού στρατού στη διάρκεια της επίθεσης των Ναζί εναντίον της ΕΣΣΔ.
Ο γιος του Βίκτορ ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και δημιούργησε ένα αυτόματο πιστόλι, το Bizon-2, το οποίο χρησιμοποιεί η ρωσική αστυνομία.
Το Καλάσνικοφ είναι πλέον ένα εμπορικό σύμβολο που χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη: ομπρέλες, μαχαίρια, ρολόγια και αυτοκίνητα φέρουν το όνομα αυτό, όπως επίσης και μια βότκα.

Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου