Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Εξετάσεις «μαρξιστικών ειδησεογραφικών αξιών» για τους Κινέζους δημοσιογράφους


Ιδεολογικές εξετάσεις καλούνται να δώσουν στις αρχές του 2014 οι Κινέζοι δημοσιογράφοι, αν θέλουν να διατηρήσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες. Πριν συμμετάσχουν στην εξέταση οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εκπαιδευθούν τουλάχιστον 18 ώρες σε θέματα που περιλαμβάνουν τις μαρξιστικές ειδησεογραφικές αξίες, το σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά και τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Ακτιβιστής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα τοποθετεί αυτοκόλλητο με το όνομα του φυλακισμένου Κινέζου δημοσιογράφου Gao Qinrong στην είσοδο της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι, το 2002.Ακτιβιστής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα τοποθετεί αυτοκόλλητο με το όνομα του φυλακισμένου Κινέζου δημοσιογράφου Gao Qinrong στην είσοδο της κινεζικής πρεσβείας στο Παρίσι, το 2002.

Η εξέταση θα βασιστεί σ' ένα εγχειρίδιο 700 σελίδων που πωλείται στα βιβλιοπωλεία και το οποίο περιέχει οδηγίες όπως "δεν επιτρέπεται επ' ουδενί δημοσιευμένα ρεπορτάζ να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε σχόλια αντιβαίνουν στην κομματική γραμμή" και "η σχέση ανάμεσα στο κόμμα και τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης είναι σχέση καθοδηγητή και καθοδηγουμένου".
Οι δημοσιογράφοι που θα αποτύχουν στην εξέταση θα πρέπει να υποβληθούν και πάλι σ' αυτή, αφού επανεκπαιδευθούν. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στους δημοσιογράφους που θα αρνηθούν να δώσουν τις εξετάσεις.
Όπως επισημαίνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να δώσουν μαζικά τέτοιες εξετάσεις. Σύμφωνα με αναλυτές η “εξέταση” αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της αύξησης του ελέγχου που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η Γενική Διοίκηση Τύπου και Εκδόσεων, ένα σημαντικό ρυθμιστικό όργανο των μέσων ενημέρωσης, έχει δηλώσει δια των κρατικών μέσων ότι ο στόχος της εξέτασης και της εκπαίδευσης που την συνοδεύει είναι "να αυξηθεί η συνολική ποιότητα των δημοσιογράφων της Κίνας και να ενθαρρυνθούν να καθιερώσουν το σοσιαλισμό ως το βασικό σύστημα αξιών τους". Η εν λόγω υπηρεσία δεν απάντησε σε ερωτήσεις του πρακτορείο Ρόιτερς για την εξέταση και για την ελευθερία του Τύπου στην Κίνα.
"Ο στόχος αυτού του είδους του ελέγχου είναι απλώς να σε εξουθενώσει, να σε κάνει να αισθάνεσαι πως ο πολιτικός έλεγχος είναι αναπόδραστος", είπε ένας δημοσιογράφος εφημερίδας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη νότια πόλη Γκουανγκζού.
Έξι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι ο αντίκτυπος που είχε την περασμένη χρονιά η αύξηση του ελέγχου ήταν αποκαρδιωτικός.
"Το σφίξιμο των λουριών είναι πολύ φανερό σε εφημερίδες που έχουν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη. Τούτες τις μέρες είναι πολλά πράγματα για τα οποία δεν τούς επιτρέπεται να κάνουν ρεπορτάζ", είπε ένας δημοσιογράφος ειδησεογραφικού περιοδικού.
Η Κίνα έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειες να περιορίσει τη δουλειά ξένων ειδησεογραφικών οργανισμών. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος μετά τη δημοσίευση από τους "Νιού Γιόρκ Τάιμς" και το "Μπλούμπλεργκ Νιούζ" ρεπορτάζ για τον πλούτο μελών των οικογενειών του πρώην πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο και του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο έκτοτε δεν τους δόθηκαν νέες δημοσιογραφικές βίζες.
Μερικοί δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί εντοπίζουν την αρχή της υιοθέτησης σκληρότερης στάσης έναντι των μέσων ενημέρωσης σε μια απεργία δημοσιογράφων που διήρκεσε αρκετές ημέρες τον Ιανουάριο. Οι δημοσιογράφοι μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας, της Southern Weekly, απήργησαν αφού οι λογοκριτές "'έκοψαν" ένα πρωτοχρονιάτικο κύριο άρθρο που καλούσε την Κίνα να διαφυλάξει τα συνταγματικά δικαιώματα. Ο Σι είχε αναλάβει τα ηνία του Κομμουνιστικού Κόμματος μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα.
"Ήταν ένα σοκ για τον ηγετικό κύκλο του Σι Τζινπίνγκ", λέει ο Σιάο Τσιάνγκ, ειδικός για τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. "Αυτές οι εφημερίδες τους ανήκουν. Επρόκειτο για μια εσωτερική δημόσια εξέγερση, η οποία εξέθετε πολύ τη λογοκρισία και το μηχανισμό ελέγχου του Τύπου".
Η απεργία τερματίσθηκε αφού τοπικοί αξιωματούχοι της προπαγάνδας υποσχέθηκαν να χαλαρώσουν τη λογοκρισία. Ενώ οι δημοσιογράφοι εκεί αρνούνται να μιλήσουν δημόσια για το θέμα, μερικοί εξ αυτών εγκατέλειψαν έκτοτε την εφημερίδα, έκαναν γνωστό δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, προσθέτοντας πως δεν ξέρουν τους λόγους. Η Southern Weekly αρνήθηκε να σχολιάσει.
Από το Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου